Nieuws

Miljoenenboete voor autobedrijf wegens witwassen

Een automobielbedrijf uit de regio Rotterdam moet een boete van anderhalf miljoen euro betalen. Ook wordt een bedrag van 2,5 miljoen euro verbeurdverklaard en krijgt de directeur van het bedrijf een taakstraf van 120 uur. Dit alles vanwege het witwassen van 5,4 miljoen euro en het plegen van valsheid in geschrifte.

Het automobielbedrijf leverde in 2016 via een Spaanse onderneming vrachtwagens bestemd voor Marokko. Het Nederlandse bedrijf maakte, op verzoek van de Spaanse onderneming, daarbij meerwerkfacturen op voor een totaalbedrag van 5,4 miljoen euro.
Volgens onderzoek van de FIOD is dit meerwerk echter nooit uitgevoerd. De 5,4 miljoen euro werd via de bankrekening van het automobielbedrijf doorbetaald aan twee vennootschappen op Malta en Gibraltar. De ultimate beneficial owner (UBO) van deze vennootschappen zijn de bestuurders van de Spaanse onderneming.

Geen voordeel

Het OM stelt dat de valse meerwerkfacturen, opgemaakt door het autobedrijf, dienden om het ontvangen van die bedragen en het overboeken ervan naar de vennootschappen op Malta en Gibraltar te verhullen.
Uit het onderzoek blijkt niet dat de directeur of het bedrijf voordeel behaalde uit de transactie met de meerwerkfacturen. Maar het bedrijf heeft wel een faciliterende rol gespeeld bij het doorsluizen van het geldbedrag. Het OM legt voor deze feiten een strafbeschikking op aan het bedrijf en de directeur.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.