Opinie

'Fat-ass partners' gezocht

Als fervent blogger op deze website wil ik graag leren hoe ik het beter kan doen. De commentaren onder de blogs zijn vaak stimulerend en zorgen voor andere invalshoeken en zienswijzen. Soms laten ze zien dat ik mijn punt niet duidelijk genoeg heb gemaakt en nog eens aan de slag moet. Soms word ik aangevallen. Wat daar ook allemaal van zij: reacties scherpen de geest.

Dat willen leren het steeds beter te doen brengt mij er ook toe zo nu en dan eens op websites van collega-bloggers te kijken. Regelmatig bezoek ik The Auditors van Francine McKenna. Ze schrijft feller en verbetener dan ondergetekende. Vergeleken met mij is zij een bitch en ben ik een lieverdje.

De reacties onder de blogs van McKenna zijn vaak zwart-wit: they love her or they hate her. Vooral de blogs die over de 'grote vier' gaan roepen soms ongekende emoties op. Een recente blog van haar gaat over het door PwC bedienen van AIG en Goldman Sachs. Twee klanten van hetzelfde accountantskantoor, die echter in hun financiële verantwoording een afwijkende waardering geven van hetzelfde derivatenproduct. Met dien verstande dat de een schuldenaar en de ander schuldeiser is en hun belangen aantoonbaar anders liggen. McKenna fileert de kwestie en stelt ter discussie of die afwijkende waardering wel kan. Maar op dat inhoudelijke punt ga ik hier verder niet in.

De eerste reacties onder de blog waren positief: 'What an outstanding piece of journalism!!', 'Thank you for a great article', en volgens mij ook positief in McKenna's richting bedoeld: 'She really nailed PwC'.

Maar daarna kwamen er - stevig onderbouwde - negatieve reacties van ene 'ESA'. Helaas dus anoniem. Maar wel van iemand met kennis van de materie. Hij maakt zich bekend als oud-directeur van PwC. Hij stelt onder meer: 'I read your blog out of curiosity periodically and you sometimes have some good points. However, your blog clearly reveals one thing. You are bashing a profession that you aren't even qualified to work in much less comment on publicly. The Big 4 are accounting firms with fairly insignificant side businesses in consulting. You worked in that side business. You had as much involvement in audits and fair value as the security guard at the front desk; you both worked in the same building as auditors.'

Weinig vleiend. De persoon in kwestie stelt de deskundigheid van McKenna ter discussie: als je geen controles hebt uitgevoerd mag je er ook niet over meepraten. Het is een volstrekt niet ter zake doende argument, dat mij ook weleens onder de neus wordt gewreven. In een land waarin iedereen wel een mening meent te mogen hebben over sport en politiek. Maar dat terzijde.

Er reageerde ook een hoogleraar, Stephen Brown. Hij weet de waarde en het nut van een blog juist in te schatten: 'de blogger heeft niet altijd gelijk, maar zet me wel tot dieper denken aan', aldus Brown. De blog als food for thought. Voor hem en zijn studenten. In zijn woorden: 'I am skeptical of some of the pronouncements of the big four, and I read this blog to find material to discuss in the classroom; I have found postings that are valuable and thought provoking.' Het commentaar van Brown deed me denken aan mijn recente examenvraag over Ernst & Young en DSB.

Maar de mooiste reactie kwam wat mij betreft van een partner van een accountantskantoor. Hij nam het voor Francine McKenna op: 'I do think you can legitimately criticize an idea or a profession when it is not your life's work - you don't have to eat a whole egg to know it's bad. Sometimes you can smell it in the next room. So I reject criticism of Francine as somehow unqualified to comment on audit matters because she did not labour in audit for decades. Nor need you be a technical expert in every issue you wish to speak on - if this was so I would have been born mute. You need to approach difficult matters, even those you think you know well, with humility and seek out other informed opinions - which I think Francine does rather well.'

Om vervolgens aan te geven dat hij het niet altijd met McKenna eens is: 'Do I agree with everything she says? Of course not, I'm a fat-ass partner with ample skin in the current game, that's what makes reading her posts and the responses so entertaining, and yes, thought provoking. Please keep up the excellent work.'

'A fat-ass partner with ample skin'. Ik had dat zelf nooit durven verzinnen, Maar nu het vanuit een kantoor komt is het te vergelijken met zelfspot. Die term hou ik er dan ook in. Kan ik afwisselen met Accounting Establishment.

Excuses, ik liet me even gaan. Nu weer serieus: hebben we in Nederland ook zulke partners? Zouden ze de tijd hebben of nemen om blogs te lezen? En doen ze er dan iets mee? Bijvoorbeeld als het gaat om de steeds luider en breder wordende kritiek op hun benoemings- en beloningssysteem met perverse prikkels?

Ja, we hebben ze in Nederland. Ik merk dat uit de (in)directe reacties die ik krijg. Nagenoeg nooit via een reactie van hen op de website. Helaas. Daarom doe ik een oproep: fat-ass partners, laat je eens horen! We schrijven namelijk ook voor U.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Marcel Pheijffer (1967) is hoogleraar Forensische Accountancy aan de universiteiten Nyenrode en Leiden.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.