Opinie

XBRL: de stille revolutie

Onder de titel 'De stille revolutie, de impact van digitale rapportages voor het kleine kantoor' organiseerde NOvAA op 14 juni 2010 een themabijeenkomst. Ik vind het prachtige naam, omdat het perfect de status weergeeft van het Nederlandse SBR (Standard Business Reporting)-programma en de invoering van XBRL.

XBRL wordt in Nederland sinds 2007 in de praktijk gebruikt, maar slechts weinig accountantskantoren zijn er klaar voor. Inmiddels spreekt de bestuurlijke elite - het accounting establishment zoals we dat op deze site plegen te noemen - zich uit voor deze ontwikkeling. 

Maar in de zaal achter deze heren had ik een prachtig zicht op hoofd- en schouderschudden en soms gesnuif. De opstelling is samen te vatten als: "Het gaat kennelijk niet weg, maar daarom hoeven we er nog niet blij mee te zijn." 

Uit de discussie met de zaal blijkt overigens dat er ook partijen zijn die kansen zien en vinden dat accountants hun verantwoordelijkheid moeten nemen. De voorbeelden van partijen die in de rapportageketens de wijzigingen aan het doorvoeren zijn nemen toe. 

Wat ik jammer vind is dat de status van de XBRL assurance discussie wat achterblijft. In Nederland is deze gesplitst in twee aparte onderwerpen: 

Eén: Welke zekerheid wordt gevraagd en gegeven in het kader van de kredietrapportages aan banken? Het gaat hier om een alternatieve samenstellingsverklaring (in mijn woorden) waarbij COS 4400 een rol speelt. 

Het tweede onderwerp is de accountantsverklaring voor bedrijven die vallen onder de controleplicht. Arnout van Kempen schreef hierover vorig jaar:  "In 2008 spreekt de internationale XBRL-gemeenschap maar weer eens uit wat we al jaren weten: XBRL assurance vraagt om nog maar een paar, niet zo heel moeilijk te formuleren, standaarden. Maar ze komen maar niet." 

De Nederlandse opstelling is gebaseerd op twee pijlers: gebruikers moeten aangeven wat ze willen en, twee, we sluiten aan op internationale regelgeving. 

Helaas, gebruikers zeggen niks - tot nu toe - en internationaal doet men dingen die niet overeenkomen met wat we in Nederland doen. 

Accountants en IT, het lijkt toch een beetje op Cohen die over economie praat. Zou Cohen misschien de verkiezingen hebben gewonnen als hij ook verstand van cijfers had gehad?

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Marc van Hilvoorde is werkzaam voor Logius en daar verantwoordelijk voor het team Centrum voor Standaarden.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.