Opinie

IT-auditors zijn de Neanderthalers van het auditvak

Lang heb ik gedacht dat de IT-auditor de missing link was van het auditvak.

Op de dag dat mijn professor zei dat ik mocht afstuderen, spraken we over mijn toekomst. Het was de crisis van de beginjaren negentig en starters op de arbeidsmarkt zochten massaal naar een goede ingang. Ik zei dat ik EDP-auditor - toen de gangbare term - wilde worden. De professor vond het een slimme keuze. Ik werd aangenomen als junior EDP-auditor en begon met werken. Ik vond IT-audit de accountancy van de toekomst. Nu vonden wel meer mensen dat in die tijd, maar de toekomst kwam niet echt dichterbij, zoveel was wel duidelijk. De samenwerking tussen de accountant en IT-auditor stond permanent op de agenda van vele heidesessies die ik mocht bijwonen.

Later toen ik zelf ook accountant ben geworden was ik me goed bewust van de kloof. Accountants vinden een IT-auditor wel handig. Als hij zich met de computers bemoeit hoeft de accountant dat niet te doen. Alleen jammer dat hij zoveel budget opmaakt. De meeste IT-audit werkzaamheden hebben te maken met de beoordeling van AO/IB. Daar heb je geen IT-auditor voor nodig.

In het debat zijn de IT-auditors onzichtbaar. Ik hoor heel weinig van IT-auditors over de toekomst van de accountancy. NOREA mengt zich in geen enkele relevante discussie. Nu lees ik in 'de Accountant' dat de kloof nog steeds bestaat in het artikel 'RA en RE: samenwerking gaat niet vanzelf'. Ik denk dat er zelfs al in de jaren zeventig artikelen zijn verschenen over deze kloof.

Ik ben er nu wel uit. De IT-auditor heeft een tijdje meegedaan maar is niet in staat zich aan te passen aan de omstandigheden. Net als de Neanderthaler. Wetenschappers twijfelen of de Neanderthaler is uitgestorven of zich heeft vermengt met de moderne mens. Op de dag dat accountants doorhebben dat de bulk van het IT-audit werk tot hun eigen basispakket hoort is er geen plaats meer voor hem. De keuze is verdwijnen of vermenging tot de moderne accountant.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Marc van Hilvoorde is werkzaam voor Logius en daar verantwoordelijk voor het team Centrum voor Standaarden.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.