Opinie

Masterniveau voor de 'basisaccountant'

Begin mei 2010 stond op Accountant.nl een bericht waarop ik sindsdien enkele malen ben aangesproken. Nogal vervelend, omdat ik in dat bericht - dat handelde over mijn bijdrage op een gezamenlijk symposium van het NIVRA en de Vereniging van AccountancyStudenten (VAS) - verkeerd werd geciteerd.

Nu in een artikel in het juninummer van 'de Accountant' (zie pagina 57) nogmaals wordt vermeld dat ik "voorstander ben van een bacheloropleiding tot accountant", voel ik de behoefte om toch nog eens op te schrijven wat ik destijds heb gezegd en bedoeld. 

De verwarring ontstond met name door het ontbreken van enig verband tussen twee achtereenvolgende zinnen in het bericht. 

De eerste luidt: "Paape toonde zich fel tegenstander van alleen een opleiding op bachelorniveau als basis om RA te worden." Dat heb ik gezegd en daar sta ik voor de volle honderd procent achter. 

Maar bij de tweede zin wringt de schoen: "Voor de opleiding tot basisaccountant die niet zelf als auditor, wettelijk controleur, zijn handtekening zet is hbo-niveau oftewel bachelor voldoende." 

Dat heb ik zo niet gezegd, en ik vind eigenlijk ook dat het in tegenspraak is met de eerste zin. 

Ik ben altijd van mening geweest dat de basisaccountant - of hoe die ook gaat heten - moet zijn opgeleid op een masterniveau. Een accountant is van nature een onderzoeker, en moet derhalve worden opgeleid met wetenschappelijke onderzoeksmethoden en -methodologie. 

Dat principe geldt voor iedere accountant. En uiteraard in versterkte mate voor de Register Auditor, die met dat masterdiploma dus nog niet klaar is met zijn of haar opleiding!

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Prof. dr. Leen Paape RA RO CIA is dean Nyenrode School of Accounting & Controlling en hoogleraar risk management, accountancy, corporate social responsibility, auditing en corporate governance.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.