Opinie

De Accountant is dood, leve de Accountant!

Veel meer mensen dan ooit bemoeien zich met de toekomst van het accountantsberoep. Veel mensen zijn geen accountant. Ik lees over Barnier en ik lees over Plasterk. Ik vind niet dat politici goede oplossingen hebben voor problemen van het beroep.

Maar ik denk ook dat accountants niet zo heel veel argumenten hebben om te zeggen dat politici zich er niet mee mogen bemoeien. De bemoeienis is heel veel jaren geleden al onvermijdelijk geworden. En elke bemoeienis van buiten het beroep is goed. Vernieuwing komt voort uit beperking en niet uit overvloed. Ik hoor nog wel eens dat principle based veel beter is dan rule based. Dat was het Video 2000 systeem van Philips ook. Dat was ook veel beter dan de rest. Toch bestaat het niet meer. 

Veel mensen vinden dat Steve Jobs van Apple de wereld heeft veranderd. Dat is best bijzonder, want hij heeft weinig nieuwe dingen uitgevonden. Hij heeft vooral dingen beter gemaakt die al bestonden. 

Zelf denk ik dat accountants meer tijd hadden moeten besteden aan dingen beter maken die al bestaan. Misschien hadden ze de wereld dan ook veranderd.
Ik hoor Tuacc en bewonder het enthousiasme. Ik lees over 'het mooiste beroep' en vraag mij af of het hier gaat om de oude accountant of de nieuwe accountant. Ik denk dat de oude accountant niet meer bestaat. 

Nieuwe generaties luisteren niet-begrijpend naar oude accountants die herinneringen ophalen van 'voor de crisis'. Het mooiste beroep is een heel ander beroep. De Accountant is dood, leve de Accountant!

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Marc van Hilvoorde is werkzaam voor Logius en daar verantwoordelijk voor het team Centrum voor Standaarden.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.