NBA

Verbreding poortwachtersfunctie

Zoals ik in mijn vorige column heb aangegeven kent het Plan van Aanpak vier hoofdthema's, te weten verbetering van kwaliteit, waarborging onafhankelijkheid, verbetering toezicht en transparantie, en verbreding van de poortwachtersfunctie. Vandaag ga ik dieper in op het hoofdthema Verbreding van de Poortwachtersfunctie.

Dit thema kent voorstellen inzake de tekst van de controleverklaring, het publiceren van publieke management letters (PML's), het verbeteren van de samenwerking met DNB en een aantal voorstellen onder de noemer meer zekerheid en meer informatieve rapportages voor aandeelhouders, financiers en andere belanghebbenden. 

Ten aanzien van de inhoud van de controleverklaring heeft op 1 september 2011 een rondetafel met stakeholders plaatsgevonden, die heeft geresulteerd in voorstellen richting de IAASB om de tekst van de verklaring te verbeteren. 

Het publiceren van PML's begint al zo'n beetje routine te worden, maar ze dragen wel bij aan de maatschappelijke discussie. Zowel de PML pensioenen als de PML vastgoed hebben de aandacht gekregen van pers en politiek en zijn meermalen geprezen als bijdragen die kunnen helpen om systeemrisico's te signaleren. 

Ook in de relatie met DNB is er veel veranderd. Auditteams en DNB zijn actiever met het delen van informatie, maar de NBA is tevens met AFM en DNB in gesprek om te komen tot een duidelijke gedragslijn voor instellingen en accountants op het gebied van de schuldencrisis. Onze oproep van 8 juli 2011 was hier een voorbeeld van. 

De reden van deze column is echter gelegen in de publicatie vandaag van het adviesrapport 'Verbreding poortwachtersfunctie, meer zekerheid bij meer informatieve rapportages'. Dit adviesrapport is opgesteld door een onafhankelijke commissie met vertegenwoordigers vanuit de hoek van opstellers, commissarissen, aandeelhouders, wetenschap en accountancy, met als opdracht de voorstellen die in het PvA zijn opgenomen te beoordelen; mede in het licht van het appel dat Tweede Kamerleden in het najaar van 2010 aan de NBA op dit punt deden. 

Het is een helder en lezenswaardig rapport geworden met duidelijke conclusies. Volgens de opstellers gaat het "de facto om verwachtingen ten aanzien van de informatie die de jaarrekening en het jaarverslag dient te bevatten naar de huidige maatschappelijke opvattingen en om de vraag welke rol hierbij van de accountant wordt verwacht". Derhalve heeft men specifiek het directieverslag, het verslag van de raad van commissarissen en de rol en rapportages van de externe accountant onder de loep genomen. De aanbevelingen zien derhalve niet alleen op de rol van de accountant, maar ook op een verbetering van de huidige kwaliteit van voornoemde verslagen. 

Van belang is daarbij de nadruk die gelegd wordt op integrated reporting. Letterlijk spreekt het rapport van een belangrijke internationale ontwikkeling  om te komen tot een raamwerk van geïntegreerde verslaggeving, waarbij de relevantie van bedrijfsinformatie voor stakeholders centraal staat. Wij hebben inmiddels de IAASB opgeroepen om met het international integrated reporting committee (IIRC) in gesprek te gaan over de assurance die accountants bij deze vorm van rapportage kunnen en in mijn ogen moeten gaan verlenen. 

Ik ben benieuwd naar uw reactie. 

Ruud Dekkers

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Ruud Dekkers is partner bij PricewaterhouseCoopers Accountants NV. Dekkers was van 2010 tot en met 2012 voorzitter van het NIVRA.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.