Opinie

X-Factor of Niks-Factor?

Laat ik met een ontboezeming beginnen. De Accountantsdag van 23 november 2011 was mijn allereerste Accountantsdag. Ik zal niet zeggen dat het direct mijn laatste zal zijn, maar voor de deelsessie ‘X-factor; verschil maken als accountantskantoor voor het mkb' geldt dat zeker wel.

Mijn verwachtingen voor deze deelsessie waren hoog gespannen. Immers, verschil maken in het mkb als accountantskantoor... Daar is iedere mkb-accountant in geïnteresseerd. Hoe kun je je collega de loef afsteken? Hoe blijf je administratiekantoren voor en hoe zorg je er voor dat de grote kantoren niet met jouw tarieven je klanten afsnoepen?

De dagvoorzitter van deze deelsessie liep energiek door de zaal en schoot links en rechts mensen aan met de vraag hoe zij het verschil als kantoor voor het mkb denken te gaan maken. De eerste 'aangeschotene' bleek een student, de tweede werkte geloof ik bij de belastingdienst en de derde weet ik niet meer. Zal mogelijk een gepensioneerde kunnen zijn. Lekker begin, dacht ik nog.

Hoogleraar Roy Thurik bereidde ons voor met een economisch verhaal. Hij nam ons mee in trends in de omgeving, in ondernemerschap, de gevolgen van de trends in het ondernemerschap en de implicaties voor de mkb-accountant. Eerlijk gezegd heb ik hierin niet veel nieuwe dingen gehoord.

De slotconclusie voor de mkb-accountant stond op zijn laatste sheet (echt ook de enige sheet waar het woord accountant op voorkwam): de trend zal zijn dat er een groeiend beroep op de mkb-accountant wordt gedaan, maar dan wel buiten de ‘core business'. Dus daar moet ik mij op onderscheiden?

Het vijfkoppig panel had een aantal stellingen geponeerd en één voor één lichtten zij deze toe en kon er met de zaal over worden gediscussieerd. De eerste stelling kwam van de Nederlandse orde van Administratie en belasting deskundigen (NOAB): "De toenemende wetgeving in de accountancybranche nekt het onderscheidend vermogen."

Er werd droogjes opgemerkt dat de accountant zich maar moest laten omscholen tot fiscalist. Bijkomend voordeel zou zijn dat hij dan ook buiten zijn core business zou treden. Alsof in de fiscaliteit weinig regelgeving is, dacht ik nog. Een waardeloze stelling, zeker in het mkb.

Kijkend naar waar de stelling vandaan komt, zou ik hem eerder omdraaien en stellen dat de geldende regelgeving voor de accountant in het mkb hem onderscheidt van de administratiekantoren. Zoiets werd ook in de zaal geopperd.

De andere stellingen zal ik u besparen, die kunt u nazien op de website van de NBA. Maar ik wil nog wel kwijt dat de enige stelling die richting gaf aan het onderscheidend vermogen, de stelling vanuit de NBA was.

Vanuit de zaal werd nog kritisch gevraagd naar wat nu de mening van de panelleden was op het onderscheidend vermogen van de mkb-accountant. Met andere woorden: wat moet de mkb-accountant nu doen om het verschil te maken?

Echte antwoorden ontbraken. De vertegenwoordiger van de NOVAK vertelde ons van het ontstaan van de X-factor. Het komt uit de paardenracerij. Daar ontdekten onderzoekers dat paarden die vaak wonnen en dus harder liepen een extra X-chromosoom  bleken te hebben. Dat maakte het verschil.

Voor ons mkb-accountants betekent dit:  Wees ondernemer, verdiep je in je klant en zijn behoefte en laat je vooral niet verleiden achter de grote kudde aan te lopen. Het spreekwoord geldt immers:  "Wie altijd achter de kudde aan loopt, loopt ook altijd door de stront."

Het verschil zit hem dus in de mensen en daarna pas in de werkzaamheden. Maar ja, wie wist dat nog niet?

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Matthijs Pool is registeraccountant en directeur van NovigoAccountantsadviseurs BV.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.