Opinie

Wereldkampioenschap in Brazilië

Ik ben net terug uit Brazilie waar ik spreker was op het 'Seminário Transparência na Gestão Pública: Transferência de Dados pelo Padrão XBRL'. Het komt er op neer dat de Braziliaanse overheid overweegt om geldstromen van en naar gemeenten te beheersen en dat wil doen via XBRL-verantwoordingsinformatie.

Met 27 staten is Brazilië niet het meest eenvoudig te besturen land. Ook onderwerpen als een centraal register voor jaarrekeningen en de verslaggeving zijn aan de orde geweest op het seminar. IPSAS en op lokaal toegesneden IFRS vormen de basis. Brazilië heeft het twijfelachtige geluk gehad eerder te zijn getroffen door een crisis waardoor het financieel toezicht zwaar is opgetuigd. Opvallend overigens dat de ambassade van het Verenigd Koninkrijk medeorganisator was van het seminar. Veel internationale contacten staan in het teken van economische ontwikkeling en invloed. 
De bijeenkomst vond plaats in de hoofdstad Brasilia, een stad die de totaal maakbare samenleving belichaamt. Met de geschiedenis in het achterhoofd wordt democratie er gekoesterd. De stad is in de jaren vijftig van de vorige eeuw ontworpen in de vorm van een vliegtuig. Met in de cockpit de gebouwen van het nationaal congres, de president en het hooggerechtshof op het 'plein van de drie machten'. 

De ministeries bestaan uit twee rijen van parallel geplaatste flats. Dat de maakbaarheid grenzen heeft en niet altijd goed uitpakt voor mensen blijkt uit het feit dat aan vrijwel elk raam in de flats een flinke airconditioning is gemonteerd. Wat weer prettig is dat de stad op één brug na geen files kent omdat bij het ontwerp in de jaren vijftig al bedacht werd dat kruisingen niet handig waren.
De Belastingautoriteit heeft een postbus ontwikkeld waar bedrijven een veelheid van elektronische gegevens kunnen droppen. Als ambtenaren hier informatie willen bekijken dan gaat een berichtje naar de gecontroleerde onderneming. Onderdeel van dit systeem is ook de elektronische facturatie die al is ingevoerd.
Het Wereldkampioenschap voetbal zal in 2014 ook in Brazilië plaatsvinden. Het stadion in de hoofdstad met verwachte opleverdatum 2010 is nu nog een grote kuil met rood zand. Hier moet nog wel wat gebeuren de komende jaren. Maar op de terugweg vraag ik me af of we de wedstrijd niet aan het verliezen zijn.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Marc van Hilvoorde is werkzaam voor Logius en daar verantwoordelijk voor het team Centrum voor Standaarden.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.