Opinie

Vlieguren

Deze term wordt veel gebruikt in de controlepraktijk. Ook de AFM benoemt het als een belangrijk punt in haar beoordeling van de kwaliteit van de externe accountant. In de praktijk heb ik inmiddels ook al meegemaakt dat de AFM aanvullende maatregelen eist in geval de betrokken externe accountant nog niet genoeg ‘vlieguren' heeft gemaakt.

Het nut en de noodzaak van voldoende vlieguren zal door niemand worden betwist zou je zeggen. Toch heb ik er zo mijn twijfels bij of veel vlieguren je ook een betere externe accountant makem.

Deze week had ik hierover nog een gesprek bij een kantoor met slechts enkele wettelijke controles. Ook hier kwam de term vlieguren naar voren. Waarbij de betrokken accountant droogjes opmerkte dat een externe accountant bij een groter kantoor met misschien wel vijftig wettelijke controles veel vlieguren maakt, maar waarschijnlijk ook heel veel op de automatische piloot zal doen.

Dat zette me wel aan het denken en ik ben tot de conclusie gekomen dat hij gelijk heeft. Er is zeker een bovengrens aan het aantal wettelijke controles dat door een externe accountant kan worden uitgevoerd. Vlieguren maken betekent dat je aan de knoppen zit en niet vanaf de grond instructies roept.

Terug naar de externe accountant met maar enkele wettelijke controles. Hij maakt niet zo veel vlieguren, maar is hij daarmee als extern accountant van onvoldoende niveau? Ik zie dat niet zo. De controle en de documentatie hiervan verloopt misschien niet altijd even efficiënt, maar is dat een probleem?

De COS schrijft voor de dat controle effectief moet zijn uitgevoerd. Met andere woorden, je moet als externe accountant je vooraf gestelde doelen behalen door middel van uitgevoerde controlewerkzaamheden. Het voordeel van de accountant met maar enkele wettelijke controles is dat hij voldoende tijd heeft om na te denken en op te schrijven waar hij mee bezig is.

Dat gebeurt bij de 'grote externe accountants' wel eens anders. Ik heb diverse keren meegemaakt dat externe accountants met veel opdrachten onderhanden nauwelijks in staat zijn om op te schrijven hoe ze nu feitelijk de controle hebben aangepakt, uitgevoerd en wat de conclusies waren. Laat staan dat ze dat mondeling kunnen doen.

Overigens zie ik bij 'kleine externe accountants' vaak de risicoanalyse en de samenhang naar de uitgevoerde werkzaamheden fout gaan. Hiervoor ligt nu de handleiding voor controles in het mkb klaar...

Hoe het ook zij, de term vlieguren is verraderlijk. En het kan je gemakkelijk op het verkeerde been zetten. Ik pleit derhalve eerder voor een maximumgrens aan het aantal wettelijke controles dat één externe accountant mag ‘aftekenen' dan voor een minimumgrens.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Matthijs Pool is registeraccountant en directeur van NovigoAccountantsadviseurs BV.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.