Opinie

Integrated reporting is de toekomst!

Integrated Reporting komt aan de oppervlakte en wordt zichtbaar, zo lijkt het. Beroepshalve volg ik het initiatief al enige tijd, maar met artikelen, heus FD-debat en discussies op dit forum komt het initiatief definitief uit de kast.

Op de Integrated Reporting website staat: "Integrated Reporting[...] is the means by which companies communicate how value is created and will be preserved over the short, medium and long term.

De ambitie is om de kloof met beleggers en belanghebbenden te overbruggen. In de praktijk gaat het vooral over duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Uit opmerkingen van betrokken experts en vooral ook veel bestuurders blijkt dat er nog geen eenduidig verhaal bestaat. 

De kop van het FD-artikel 'Nieuw jaarverslag vertelt het echte verhaal' geeft ook aan waar we staan. Er wordt een idee verkocht maar alle kaders zijn nog in beweging. Er is dus nog veel te doen. 

De traditionele neergang op de Gartner hype cycle gaan we nog meemaken. Want niet iedereen staat te springen om integraal te gaan rapporteren. 

Maar ik wil geen misverstand. Integrated Reporting is de toekomst. Economie gaat over schaarste. En de jaarrekening laat nu heel veel buiten beschouwing met betrekking tot het gebruik van schaarse goederen. Integrated Reporting is dus logisch. Maar zonder het doorzettingsvermogen van de mensen die het echt doen, blijft Integrated Reporting ook toekomst. Ik let daarom op de mensen die het implementeren. En op initiatieven met raakvlakken en overlap met Integrated Reporting. 

Zo is er een Carbon taxonomy ontwikkeld voor bedrijven die rapporteren over CO2- productie. Ook het Global Reporting Initiative (GRI) kent heel veel overlap met Integrated Reporting. 

'Integrated' betekent voor mij ook dat deze initiatieven bij elkaar gaan uitkomen. En het belangrijkste aspect - voor mij - is de nieuwe manieren waarop de gebruikers van de informatie deze krijgen aangeboden. 

Integrated Reporting op PDF gaat hem niet worden. Waar ik naar zoek is het verhaal van een bedrijf dat wordt verteld op deze manier. Een prachtig filmpje met de geschiedenis van de 100 meter sprint. Zo moet het toch kunnen. De voorkant van de laatste - papieren - Accountant vind ik ook prachtig. Jammer dat ik die niet kan swipen en tappen.

Marc van Hilvoorde

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Marc van Hilvoorde is werkzaam voor Logius en daar verantwoordelijk voor het team Centrum voor Standaarden.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.