NBA

Waar ik voor sta

De vraag die Marcel Pheijffer recent stelde op Accountant.nl is terecht. Weten wij als leden van de NBA waar nieuwe bestuursleden voor staan? En wat is de marsroute in het revitaliseren van het Plan van Aanpak? Het moet voor leden helder zijn waar zij voor kiezen bij de benoeming van bestuursleden. Wat is mijn motivatie?

In november 2010 heeft de NBA het Plan van Aanpak gelanceerd. Met als belangrijke thema's kwaliteit (en PKI), onafhankelijkheid (en de rol van de commissaris), toezicht binnen accountantsorganisaties en de verbreding van de poortwachtersfunctie. Op elk van deze gebieden is, onder de ferme leiding van Ruud Dekkers, tastbaar resultaat geboekt. Maar daarmee zijn we er nog niet.

Daarom heeft het bestuur van de NBA haar beleidsuitgangspunten opnieuw vastgesteld en nieuwe bestuurlijke prioriteiten voor 2013 ontwikkeld en vastgelegd. Die staan in het Jaarplan 2013. Naast de beleidsuitgangspunten zijn er zeven bestuurlijke projecten van het algemeen bestuur, in samenwerking met de ledengroepen. Daar sta ik achter en daarover horen jullie in januari 2013 méér.

Waar sta ik zelf voor?Ik sta voor het verder ontwikkelen van een beroepsorganisatie die krachtig en betrokken is.

Krachtig, dat betekent als PBO heldere voorschriften uitbrengen voor de beroepsuitoefening. Daar begint kwaliteit. Staan voor handhaving van regels. Als NBA bijdragen aan een heldere visie op de rol van de accountant. En ons niet laten meeslepen in emotionele discussies.

Betrokken, dat betekent luisteren naar kritische geluiden en het debat aangaan. Onze rol als accountants is sterk aan het veranderen. Om relevant te zijn zullen we zelf voortdurend moeten veranderen. Daarbij zijn we kritisch naar onszelf, maar met een constructieve opstelling. Kritiek mag en kritiek moet, maar die moet wel eindigen met aanbevelingen om het beroep beter te maken. En een betrokken NBA maakt de vertaalslag naar vernieuwingen in het onderwijs en in onderzoek.

Ik zie het als de rol van de voorzitter om regie te voeren en om te verbinden. En om de NBA een gezicht te geven naar buiten. Intern in de samenwerking met medebestuursleden, met ledengroepen en afdelingen. En op basis van een sterke NBA-bureauorganisatie.

Naar buiten in de discussie met stakeholders en publiek. En in constructief overleg met de toezichthouders. Met bijvoorbeeld Eumedion, maar ook met de beleggers daarachter. Met het onderwijsveld, maar ook met studenten. Met het ministerie van Financiën, maar ook met politici. Met VNO-NCW, maar ook met ondernemers zelf. En uiteraard met een blik op wat er in het buitenland gebeurt. Want we zijn ook geïnteresseerd in oplossingen die elders al zijn bedacht.

Ik denk over de ervaring te beschikken die nodig is. Ik ben actief als openbaar accountant. Ik heb leiding gegeven aan een grote accountantspraktijk die werkt voor zowel in internationale ondernemingen, als het mkb en de public sector. Ik heb gewerkt met de toezichthouders en ik ben betrokken bij het onderwijs en bij vaktechnische vernieuwing.

Met persoonlijke overtuiging stort ik mij op het voorzitterschap. Om het NIVRA, zoals we dat samen hebben gebouwd in de afgelopen eeuw, samen met de NOvAA vanaf 1 januari binnen te varen in de nieuwe NBA: de Nederlandse Beroepsorganisatie voor ALLE Accountants!

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Huub Wieleman (1955) was van januari 2013 tot juni 2015 voorzitter van de NBA.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.