Opinie

Duurzame zorg

Met de budgetten in de zorgsector gaat het niet echt goed. De bedragen zijn in de afgelopen jaren astronomisch gestegen zonder dat we weten waar het geld nu aan wordt besteed. Verantwoordelijke partijen stellen noodmaatregelen voor waarbij stijging van de premie en verhoging van eigen risico typische voorbeelden zijn van standaardreflexen die de problemen niet oplossen. Wie weet waar de problemen zitten, mag het zeggen.

Jaren geleden was ik betrokken bij de controle van diverse zorgverzekeraars. Ik herinner me grote bestanden met declaraties die we onderzochten met behulp van ACL. Nu heet dat Accountant 3.0 geloof ik. We zochten onder meer naar mannen die een bevalling achter de rug hadden en pasgeboren babies met enkele tientallen fysiotherapiebehandelingen. Het kwam voor. Maar nadere analyse was niet nodig vonden we. De omvang was niet materieel en de premieopbrengsten wogen ruimschoots op tegen deze declaraties. De jaarrekening was dus correct.

Als verzekerde heb ik ook te maken met de gezondheidszorg. Mijn dochter werd - vrij onverwacht - op een zondag in het ziekenhuis geboren. Met mijn dochter is alles goed en zij is met recht nog steeds een zondagskind. Maar toen ik heel veel maanden later achter mijn bureau naar twee rekeningen voor natale zorg zat te kijken was ik verward. Ik had maar één dochter en ik wist ook vrij zeker dat ze maar één keer was geboren. De verwarring is niet minder geworden na mijn contact met mijn frauderende en nogal arrogante zorgverlener. De desinteresse van de zorgverzekeraar kon ik wel begrijpen. Een jaar later volgde de standaard verhoging van de premies. Mijn probleem was opgelost. 

Ik maak deel uit van het maatschappelijk verkeer, denk ik Ik ben een stakeholder en ik ken meer stakeholders in mijn omgeving. Mijn interesse gaat verder dan het evenwicht (?) tussen opbrengsten en uitgaven. De accountant is er niet om de problemen in de financiering van de zorg op te lossen. Maar de accountant die spreekt over het belang van het maatschappelijk verkeer en duurzaam ondernemen mag van mij een stapje extra zetten om de bestaande situatie inzichtelijk te maken.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Marc van Hilvoorde is werkzaam voor Logius en daar verantwoordelijk voor het team Centrum voor Standaarden.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.