Opinie

Overwaardering van techniek

Een rijtje met bedrijven die ooit veel gemeenschappelijk hadden: RIM, Sharp, Sony, Symbol, Hi-Tech Wealth, HP, Casio, Compaq, Handspring, Palm. Deze partijen hadden in 2001 namelijk tachtig procent van de markt in handen van wat de voorlopers waren van onze huidige smartphones. Wie nu al weet welke kant het opgaat met dit stukje, mag het zeggen.

Nog een rijtje: Palm OS Windows CE/Pocket PC Linux Symbian

Dit zijn besturingssystemen voor de nakomelingen van de tricorder van Spock. De tricorder werd geïntroduceerd in de tv serie Star Trek. In 2002 werd voorspeld dat deze partijen de markt zouden mogen gaan verdelen. Nog geen zichtbare tekenen van Google Android, BlackBerry OS en Apple's iOS. 

Ik vind dit soort overzichtjes leuk om te begrijpen wat ontwikkelingen zijn en hoe de geschiedenis verloopt. Partijen en technieken verdwijnen en er komen weer nieuwe dingen bij.

Ergens in 1966 keken een vader en zoon naar de televisieserie Star Trek, waarbij Spock voor het eerst de tricorder om zijn nek had hangen. De vader bromt tegen zijn zoon: "Ik zie het nog niet gebeuren", terwijl de zoon zich voorneemt zo'n ding te gaan maken. Het begint er op te lijken dat de zonen het accountantsvak hebben gevonden. Zie de opiniebijdrage van Tuacc-aanjager Pieter de Kok over de 'Top 7 noodzakelijke veranderingen'. 

Over de accountantsopleidingen wordt onder meer gezegd: "IT daarentegen is geen gespecialiseerd onderwerp, maar zal doordrenkt zijn in alle opleidingen."

Met dit standpunt ben ik het gruwelijk eens. We hebben mensen nodig die het snappen en aan de gang gaan. 

Ondertussen spreekt hoogleraar Edo Roos Lindgreen zich in het juninummer van Accountant uit over SBR in de opleiding: "Eerlijk gezegd vraag ik me af of XBRL niet vreselijk wordt overgewaardeerd".

Ja natuurlijk! De man heeft volkomen gelijk! 

Marc van Hilvoorde

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Marc van Hilvoorde is werkzaam voor Logius en daar verantwoordelijk voor het team Centrum voor Standaarden.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.