Opinie

NEMACC, wat was dat ook alweer?

Na alle fusieperikelen zouden we het haast vergeten, maar binnen de NBA is een surplusvermogen van de NOvAA afgezonderd, onder andere bestemd voor NEMACC-activiteiten. Er is al veel gaande, maar suggesties zijn welkom.

Binnen NEMACC, een in januari 2012 opgericht kenniscentrum van de NBA en de Erasmus Universiteit, wordt onderzoek gedaan naar het functioneren en het werkgebied van mkb-accountants. Regelmatig komen er vragen waaruit blijkt dat we, als NBA-vertegenwoordigers betrokken bij NEMACC, onvoldoende communiceren over de activiteiten die in dat verband worden uitgevoerd.

De afgelopen periode (ruim anderhalf jaar) is een aantal projecten gerealiseerd.

Na het startsymposium, waar alle betrokken hoogleraren zich presenteerden, werd een vervolgonderzoek gedaan naar de druk van regelgeving. Als vervolg van het eerdere onderzoek van het Adviescollege voor Beroepsreglementering, richtte dit onderzoek zich met name op de achtergronden (waarom worden de regels als te zwaar ervaren en welke zijn dat vooral?) en de (on-)mogelijkheden om met één set regelgeving zowel de grotere controlepraktijk (inclusief organisaties van openbaar belang) als de mkb-praktijk te reguleren.

De resultaten van dit onderzoek werden dit voorjaar aangeboden aan het NBA-bestuur.

Verder is een brochure uitgebracht over het thema cloud computing en op korte termijn volgt een handreiking over dit onderwerp, met aandacht voor de gevolgen, kansen en bedreigingen voor de mkb-accountant.

De mogelijkheden voor een brede presentatie (workshop, symposium, rondje afdelingen, of iets dergelijks) worden nog verder uitgewerkt.

Begin dit jaar startte NEMACC met een onderzoek naar de financiële gevolgen en knelpunten van de werkkostenregeling - gericht op de inhoud van de regeling maar ook op de implementatie binnen mkb-ondernemingen. In verband met het uitstel van de verplichte invoering en de inmiddels lopende evaluatie van de oorspronkelijke regeling is dit project stopgezet.

Andere lopende onderzoeken betreffen:

  • waardebepalende factoren specifiek voor ondernemingen in het mkb-segment;
  • mogelijkheden en wenselijkheid van het bij veel organisaties populaire integrated reporting (is dit zinvol en mogelijk binnen het mkb-segment, mede in samenhang met waardebepalende factoren);
  • onderzoek naar imago en toegevoegde waarde van de accountant in het mkb (waar mogelijk voortbordurend op al beschikbare onderzoeken).

Inmiddels zijn we druk doende om te kijken wat we in de rest van 2013 en vooral ook 2014 en daarna kunnen doen. De nu voorliggende (mogelijke) onderwerpen zijn:

  • nut/effectiviteit van de waarnemingsovereenkomst;
  • impact social media op bedrijfsvoering en werkzaamheden van de mkb‑accountant;
  • impact IT-omgeving cliënt op werkzaamheden mkb-accountant.

Ik zou u willen vragen om zelf ook eens na te denken over onderwerpen specifiek voor de mkb-praktijk die voor nader onderzoek in aanmerking komen. Van elk aangereikt onderwerp - inclusief korte beschrijving van de problematiek - zullen we serieus beoordelen of nader onderzoek mogelijk is en in een bredere behoefte voorziet.

Door uw medebetrokkenheid kunnen we beter in de behoeften van de leden voorzien en halen we met elkaar het hoogste rendement uit het beschikbare budget.

Ik hoor graag uw reacties, vragen over het bovenstaande, maar vooral de door u gewenste onderwerpen!

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Jochem Beekhuizen AA is bestuurslid van de NBA en lid van de toezichthoudende Raad van NEMACC.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.