NBA

Hoe commercieel is integrated reporting?

Integrated reporting is het sluitstuk van een proces dat begint met 'integrated thinking': strategische besluitvorming over het bedrijfsmodel, waarbij rekening wordt gehouden met duurzaamheidscriteria en waarbij de dialoog met de verschillende stakeholders centraal staat.

Raden van bestuur van Nederlandse bedrijven zijn al jaren bezig met het onderwerp, ook al is het wellicht niet als zodanig gelabeld. Omdat de klanten het vragen, omdat de medewerkers het verwachten en omdat het nieuwe business genereert. People, planet, profit - drie vliegen in een klap.

Externe assurance bij integrated reporting komt pas helemaal achteraan in de value chain en zou niet het eerste moeten zijn als je aan integrated reporting denkt. integrated reporting is nu een activiteit binnen het bedrijfsleven, waar vooral accountants in business, controllers en sustainability officers bij betrokken zijn (zie  het pilotproject van de International Integrated Reporting Council (IIRC).

Het is ook nog de vraag in hoeverre de bedrijven er behoefte aan hebben om assurance te krijgen en of het uiteindelijk onderdeel wordt van een rapportage-standaard of een controlestandaard. Tot nog toe zijn bedrijven sceptisch, ze willen geen nieuw IFRS-achtig project.

IIRC zei daarover afgelopen september het volgende: "To prevent the risk of mandatory regulation, we aim to keep the framework high level. IIRC strives to give best practice guidance. In 2014 we will start to look at assurance, if demand from the market is there. What are the issues for providing credibility is for us more important than the question if assurance is needed".  

IFAC zei in oktober het volgende: "Integrated reporting is a user led initiative, not regulator led. Investors are critical on corporate reporting and a response is necessary. It will require assurance and is now on the radar screen of IAASB."

De vraag is of je de accountantskantoren commercialiteit mag verwijten. De markt is een belangrijke drijfveer voor innovatie en ontwikkeling en als er vraag naar assurance is, dan moeten ze voorbereid zijn. Commercieel of niet, ze zullen worden beoordeeld op hun inhoud.

Kantoren moeten zich wel altijd afvragen hoe groot hun bijdrage aan het maatschappelijk verkeer is. Als er behoefte is aan een dienst of een product op terrein van integrated reporting, dan zal kwaliteit moeten worden geboden en zal het product redelijk geprijsd moeten zijn. Dat kan soms beter.

Uiteindelijk is invoering van integrated reporting een eerste verantwoordelijkheid van bedrijven zelf. En het bedrijfsleven is zeker wel in staat om - te zijner tijd - zelf een goede afweging te maken.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Henny Kapteijn RA heeft een zelfstandige adviespraktijk gericht op risicomanagement en investment control. Daarnaast is ze werkzaam als commissaris en toezichthouder in de financiƫle sector. Kapteijn was sinds 2011 bestuurslid van het NIVRA en is sinds juni 2013 van de NBA.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.