Opinie

DNB-rapport gedrag ook voor mkb interessant

Op deze pagina's is al vaak het belang van het inzicht in het gedrag van bestuurders en van accountants zelf uitgebreid aan de orde geweest. Ook de opinies die momenteel zoveel respons oproepen getuigen daarvan. Daarom is het erg verheugend dat nu ook De Nederlandsche Bank (DNB) 'om' is.

In haar brochure 'Leading by example' houdt DNB een pleidooi voor beter: 'Gedrag in de bestuurskamers van financiële instellingen.' Dat daar veel mis mee is, is bepaald geen verrassing. De werkgelegenheid voor crisismanagers in de financiële sector stijgt naar een onrustbarend niveau. Dat DNB zich nu niet meer alleen verantwoordelijk voelt voor prudentieel toezicht is echter nieuw.

In 2011 en 2012 heeft DNB toezichtonderzoeken naar gedrag en cultuur bij 30 financiële instellingen uitgevoerd. Wat de resultaten van dat onderzoek zijn maakt DNB niet openbaar, dat is geheim. Dat is onbegrijpelijk en niet transparant.

DNB, en andere financiële toezichthouders, moeten een voorbeeld nemen aan de AFM-rapporten over het onderzoek naar het functioneren van oob-accountants. Die hebben door hun helderheid en directheid veel meer impact.

Toch is de brochure van DNB zeer lezenswaardig en van harte aan te bevelen voor iedere accountant. Niet alleen geeft de brochure een prachtige invalshoek voor controlerend accountants om de opzet en werking van interne tegenspraak te controleren, maar ook de adviserend accountant doet hier zijn voordeel mee.

De brochure is ook één op één toepasbaar voor advies en de professioneel-kritische instelling die daarvoor noodzakelijk is.

Ik zie in het verlengde van dit onderzoek nog wel een Audit alert en aanbevelingen voor de mkb-praktijk verschijnen.

Lezen, het is minder dan tien pagina's.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Toine Goossens AA werkte als turnaround manager bij verschillende dienstverlenende bedrijven en leidde onder meer een eigen advies- en organisatiebureau voor startende en groeiende ondernemers en een accountantskantoor.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.