Opinie

Lente

Mijn gemoedstoestand staat los van het weer. Najaarsdepressie of voorjaarsmoeheid zijn mij normaal gesproken vreemd. Nooit last van gehad. Ik hoor mensen steunen over de winter die weer terug is gekomen of niet meer weg wil gaan. Deze winter heeft mij juist veel gebracht.

Jaren geleden had de NS een reclameslogan 'bewegen met de trein'. Het feit dat je veel moet bewegen voor je bij een trein bent is heel erg goed voor je conditie, volgens de NS. Ik ben deze winter heel erg fit geworden. Intervaltraining en duurloopjes om bij al dan niet rijdende treinen te komen hebben mij in topconditie gebracht. Ik overweg het geld van mijn sportschoolabonnement als bonus te schenken aan de leiding van de NS.

Toch ben ik niet heel blij. Ik ben ook klaar met de winter.

Ik krijg folders waarin staat dat ik vooral naar mijn pensioen moet kijken. Waarom moet ik dat? Ik heb geen enkele invloed op mijn pensioen, waar ik verplicht ben bij aangesloten. Ik ben niet geconsulteerd toen een kabinet samen met de sociale partners besloot om uit de pot te gaan delen. Ook niet toen besloten werd het woordje 'eindloon' overal te vervangen door middelloon. Zelfs niet als er bestuurders worden aangewezen waarvan wordt gefluisterd dat ze niet zoveel weten van pensioenen. Ondertussen lees ik een jaarrekening van mijn pensioenfonds. Als stakeholder vind ik niks van mijn gading in deze jaarrekening.

Ik ben lid van de NBA. Ik betaal aan de NBA die mij verplicht ethiek te leren en kritisch te handelen in een cursus. De NBA is een organisatie die een prominente plaats inneemt op het Balkenendenorm-lijstje. De prijs voor his master's voice.

En ondertussen zoek ik naar mijn cursus. Maar ik twijfel. Ben ik onvoldoende ethisch of kritisch? Ik denk terug aan discussies over een klant waarbij de twee directeuren gebruik maakten van de verzelfstandiging om zichzelf een mooie bonus toe te kennen met publiek geld. En aan een klant die mijn management letter te kritisch vond. De accountant heeft daarna de management letter en het team aangepast. Dezelfde accountant die vermoedelijk dit jaar al geslaagd is voor zijn cursus kritische houding.

Ga ik voor de snelle punten of probeer ik de tijd zo nuttig mogelijk door te brengen, vraag ik mijzelf af. Vandaag vind ik de cursus buitengewoon zonde van mijn geld. Met dat geld had ik ook een nuttige cursus kunnen volgen. Ik hoop vurig op een evaluatie op een later moment, als de drang om de scoren met schijnbare daadkracht wat gezakt is en de onzinnigheid van een maatregel hardop mag worden uitgesproken.

Bij de reacties van op het zoveelste AFM-rapport moet ik onwillekeurig denken aan meneer Boele Staal van de banken en de Iraakse minister van Informatie. Korte termijn behartigen van belangen schaadt het beeld van het beroep. De NBA is volgens mij geen zustervereniging van VNO-NCW.

Ik hoorde pas geleden weer van een kantoor die een zeer hoge rekening stuurde aan een klant voor werkzaamheden. Onnodige en niet efficiënt uitgevoerde werkzaamheden. En de terecht ontevreden klant krijgt de eigen stukken niet meer terug omdat overstappen naar een ander kantoor voorkomen moet worden. Niet echt ethisch, vind ik.

Ik heb lang geleden over de schouder van mijn vader gezien dat er accountants zijn die geen moeite hebben met laten betalen van hun klanten wegens hun gebrek aan zakelijkheid. Het komt nog steeds voor. Net als struisvogelgedrag voor veranderingen die onvermijdelijk zijn. En die ook niet voor iedereen gunstig zijn. Laten we dat gewoon hardop tegen elkaar zeggen.

Ik wacht op de lente.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Marc van Hilvoorde is werkzaam voor Logius en daar verantwoordelijk voor het team Centrum voor Standaarden.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.