Opinie

Accountant moet Britse voorbeeld volgen

Complimenten voor de regelgevers in het Verenigd Koninkrijk die een nieuwe accountantsverklaring voor beursgenoteerde ondernemingen verplicht hebben gesteld.

Een voorbeeld voor betere communicatie met de stakeholders, dat navolging verdient in de huidige discussie over de hervorming van het accountantsberoep in Nederland. Dit is een goede stap in de richting van implementatie van de recente voorstellen van de International Auditing and Assurance Standards Board (IAASB).

De IAASB pleit voor een verklaring waarin behalve de belangrijkste aangelegenheden uit de controle ook een conclusie over de continuïteit van de onderneming is opgenomen. Kortom een verklaring waarin de accountant proactief het voortouw neemt om zijn signalerende rol niet alleen intern maar ook maatschappelijk vorm te geven.

Recent heeft Eumedion als belangenbehartiger van institutionele beleggers de Tweede Kamer opgeroepen om externe accountants van beursgenoteerde ondernemingen wettelijk te verplichten een informatievere controleverklaring af te geven. Dit naar aanleiding van het onderzoeksrapport over Imtech waaruit bleek dat de externe accountant wel intern significante tekortkomingen in de interne risicobeheersing- en controlesystemen constateerde en dit aan de raad van commissarissen meldde, maar niet in de controleverklaring aan het brede publiek.

Dus een mooie mogelijkheid voor de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) om het Britse voorstel per direct te implementeren en zeker niet te wachten tot het moment dat de voorstellen van de IAASB ergens in 2017 hun weg vinden in de Nederlandse controlestandaarden.

Dit is bij uitstek de gelegenheid om te laten zien dat het beroep de kritiek van de samenleving serieus neemt. Wij roepen de NBA op om het voortouw te nemen en in goed overleg met gebruikers het voorstel van de Financial Reporting Council te omarmen, zodat de nieuwe verklaring al in het komende jaarrekeningseizoen kan worden gebruikt. Direct het voorstel van de IAASB implementeren in Nederland, is ook een optie.

Deze opiniebijdrage is ook geplaatst in het Financieele Dagblad van 20 augustus 2013.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Barbara Majoor is hoogleraar accountancy aan Nyenrode Business Universiteit en partner bij Deloitte.

Rients Abma is directeur van Eumedion.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.