Opinie

Fier rechtop

Eigenlijk was ik van plan te reageren op de handreiking SBR in deze periode. Aangezien deze - helaas - nog even op zich laat wachten, kom ik graag nog even terug op de vele reacties op mijn laatste bijdrage.

Zoveel commotie rondom mijn opinie over de ingevoerde collegeluwe periode voor postdoctorale accountancystudenten, had ik nooit verwacht.

Allereerst fantastisch dat er zo actief wordt meegedaan in de discussie. Zowel positieve als negatieve berichten. Jammer genoeg merk ik dat Young Profs moeite hebben om zich actief en openlijk te mengen in discussies. Opvallend is dat de student-assistent anoniem reageert.

De afgelopen weken ben ik enorm veel benaderd door personen die begaan zijn met het accountantsberoep. Helaas moest ik constateren dat studenten mij soms fluisterend benaderen of zelfs de deur achter zich sluiten voordat zij mij melden dat mijn laatste opinie echt raak was.

Hier snap ik helemaal niets van. Waarom denken wij (Young Profs) dat het onze carrière schaadt wanneer wij voor ons zelf opkomen en meedenken over de toekomst van het beroep? Grote onzin.

Daarnaast verbaast het me dat er juist nú wel massaal wordt gereageerd. Waarom nu wel reageren op een artikel over één enkele maatregel die de work-life-balance van de student-assistent raakt? De mening van Young Profs is niet alleen nodig in discussies die hen persoonlijk raken, maar ook bij maatregelen die ons allen raken.

Ik som maar even op: de rotatieplicht, de advies-versus-auditmaatregel, de VGBA, ViO, SBR, ethiek, de tone-at-the-top en kwaliteit. Wellicht is een referentie naar de aankomende onderwerpen van de komende Accountantsdag een makkelijkere samenvatting. Ik kan me niet voorstellen dat Young Profs hier geen mening over hebben.

Sta fier rechtop en ga de discussie aan. Je zult zien dat er echt wel naar je wordt geluisterd. Dit doet de NBA, de universiteit waar je studeert en ook de werkgever waarvoor je werkt. Wij zijn de jonge generatie die het beroep van de toekomst vorm kan geven.

Uiteraard mag je als Young Prof ook wijzen naar het NBA Young Prof bestuur. Wij zijn er onder andere om jonge accountants te vertegenwoordigen. Een terechte verwachting en daar mogen wij best op worden aangesproken.

Helaas kunnen en moeten wij niet als bestuur alleen de opinie van de Young Prof accountant vormen. Daarom nodig ik iedereen uit voor het debat. Kruip uit je schulp en maak je mening kenbaar!

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Tom Ooms is werkzaam bij PwC. In 2014 was hij voorzitter van NBA Young Profs.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.