Opinie

Hoe word ik partner?

In 2014 ben ik - en is de wereld - er wel klaar voor. Ik wil partner worden. Deze blog is dus geen 'how to'-gids voor úw carrièreplannen, maar gaat alleen over mij. Een schaamteloze open sollicitatie voor mijzelf.

Dit is - in nette woorden - een transparante poging een volgende stap zetten, waarin ik de door mij opgedane kennis en netwerk en eigenhandig ontwikkelde propositie commercieel kan gaan baten. Ik wil dus partner bij een accountantskantoor worden. Bij een beetje serieuze en ook ethische club. We hebben allemaal de cursus gehad, dus we weten waar het over gaat. Ik heb er geen zin in om de schuld van rommelende kantoorgenoten te moeten afkopen.

Ik snap hoe het partnerschap werkt. Ergens in de wereld wordt een belangrijke regel ingevoerd of is een probleem aanstaande dat - bij wijze van spreken - het einde van de wereld kan inluiden. Ik heb onder meer de invoering van IFRS, Sarbanes-Oxley en het millenniumprobleem van dichtbij meegemaakt. De nieuwe partner is expert op dit gebied en kan aldus voorkomen dat de wereld vergaat. 

Waarom heeft u mij nodig? Omdat ons ook nu weer veranderingen staan te wachten, hele grote veranderingen...

Een jaarrekening maken en insturen volgens de eisen van SBR en XBRL gebeurt dagelijks en is niet spannend. De functionaliteit wordt door softwareleveranciers aangeboden. Als u de juiste leverancier kiest gaat het nog werken ook.

Maar vanaf volgend jaar zal er ook een verklaring bij de SBR-jaarrekening afgegeven moeten worden. Dat wil zeggen: voor kantoren die met SBR werken met controleklanten die niet uitwijken naar papier. Want papier mag nog. Dus is controle van SBR-jaarrekeningen een niche...

Totdat deponeren op papier ook is afgeschaft, heel kort daarna. Want dat is nu het plan. In 2017 is de controle van SBR jaarrekeningen helemaal geen niche meer maar ‘de standaard in de markt' geworden. De controle verandert niet totaal, maar verandert wel. Genoeg om het echt te moeten begrijpen. En meer dan menig vaktechnisch bureau wil beseffen.

Wie gaat dit bij u doen? Welke kennis en kunde heeft u in huis en welke is nog nodig? Ik weet dat.

Het gaat niet alleen om SBR maar om een bredere toepassing van elektronisch rapporteren en XBRL-assurance. In het controleteam heb je ook mensen nodig die geen accountant zijn. Er zijn vandaag in Nederland drie (3!) accountants die een vaktechnisch verantwoorde verklaring bij een SBR of XBRL jaarrekening kunnen geven. Ik ben één (1!) van die drie (3!).

Er zijn misschien meer accountants die claimen dat ze het kunnen. Ze hebben ongelijk. En de studenten die van de opleidingen komen hebben er hoogstens 'weleens van gehoord'. Want als het echt belangrijk is hadden ze 'er in de opleiding wel aandacht aan besteed'. Er is een tekort aan 'accountants die het snappen'. Er zijn echter voldoende accountants die hun neus gaan stoten.

Maar ik kan controleteams samenstellen en ik durf mijn (elektronische!) handtekening te zetten op de (elektronische!) verklaring die (elektronisch!) is gekoppeld aan de (elektronische!) XBRL-jaarrekening. Een handtekening op een jaarrekening die niet achteraf tot gênante bijstellingen zal leiden.

Voor dat laatste heeft u mij nodig, of eventueel die andere twee (2!) accountants. Ik voorspel namelijk diverse gênante bijstellingen. En ik zit wel vaker goed met mijn voorspellingen.

Ik zal uw reacties vertrouwelijk behandelen en na zorgvuldige afweging een keuze maken.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Marc van Hilvoorde is werkzaam voor Logius en daar verantwoordelijk voor het team Centrum voor Standaarden.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.