Opinie

Regeldruk heeft een functie

Publiciteit over de rol van de accountant gaat overwegend over (zeer) grote bedrijven en instellingen. Betekent dit dat accountants bij mkb- bedrijven hun werk vlekkeloos doen?

Ik denk het niet. Iedereen zal hier in zijn of haar omgeving wel voorbeelden van kennen. 

Wat betekent het dan wel? Naar mijn mening wordt er op dit moment te veel met de ervaringen uit de pers gekeken naar het werk van alle accountants in Nederland. 

Alle accountants worden verplicht tot een training professioneel-kritische instelling en 'zeg wat je ziet'. Alle accountants moeten 40 pe-punten per jaar halen. Alle accountants moeten voldoen aan de fundamentele beginselen. Alle accountants moeten het goede voorbeeld geven. Alle accountants worden geacht iets toe te voegen. En zo kan ik nog een tijdje doorgaan. 

Maar het punt is dat het nooit en te nimmer zal lukken om ALLE accountants aan ALLE eisen te laten voldoen. Dat betekent dat de grote en de kleine tekortkomingen in het werk van accountants nooit van tafel zullen zijn. 

Het ene probleem is nog niet gepasseerd of het volgende dient zich al aan. Op het moment dat de meeste accountants zich bewust zijn geworden van problemen met derivaten bijvoorbeeld, zijn er vaak al één of twee jaarrekeningen gepasseerd waarbij ze zich nog niet van die problematiek bewust waren. Het kan dus zomaar zijn dat daar binnenkort alsnog weer een issue uit voortkomt. 

Helpt het om meer regelgeving op te leggen? Ten dele, is mijn beleving.

Enerzijds geldt, hoe meer regels, hoe groter de kans dat je er eentje overtreedt. En als accountant die met beide benen in de praktijk staat, is het moeilijk om alle ontwikkelingen in regelgeving bij te houden Aan de andere kant bieden regels houvast en geven ze richting. Regels moeten dan natuurlijk wel een doel dienen en het voldoen aan regels moet geen doel op zich zijn. 

Een belangrijker vraag in regelgevingsverband vind ik: waarom doet het werk van de accountant ertoe? Waarin onderscheidt de mkb-accountant zich van bijvoorbeeld het administratiekantoor? Ik denk dat dat voor iedereen wel helder is: 'men' kan vertrouwen op het werk dat de accountant doet. Voor ‘men' kan feitelijk iedere partij worden ingevuld, ook wel samengevat als ‘het maatschappelijk verkeer'. 

Waarom kan ‘men' op het werk van de accountant vertrouwen? Omdat de accountant iets toevoegt, zekerheid zo u wilt. De bron daarvan ligt in de regels die we met elkaar hebben afgesproken. 

Toch ben je er niet als je als accountant alleen maar de regels naleeft. Zeker niet in het mkb. Het gaat ook om je instelling. En gelukkig is dat laatste niet in regelgeving te vangen. Dat maakt het beroep zo leuk.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Matthijs Pool is registeraccountant en directeur van NovigoAccountantsadviseurs BV.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.