Opinie

There's a rat in the kitchen

Op dit forum verschijnen regelmatig stukken waaruit blijkt dat auteurs een bijzondere band hebben met muziek. En die band etaleren de auteurs dan als ze muziek gebruiken om een speciaal aspect van het accountantsvak te benadrukken.

Mijn eigen muziekgevoelige jaren lagen in de jaren '80. Dat is heel erg voor mij. De jaren '80 zijn zonder concurrentie de slechtste periode van de popmuziek. Ooit. 

Duran Duran, Milli Vanilli, Mel & Kim... Ik hoef verder niks meer uit te leggen. Een voorbeeld van een nummer dat me is bij gebleven is 'Rat in the kitchen' van UB40.

There's a rat in the kitchen what am I gonna do?
There's a rat in the kitchen what am I gonna go?
I'm gonna fix that rat thats what I'm gonna do,I'm gonna fix that rat. 

In de periode waarin je dit nummer veel hoorde heb eens ik in een restaurant gegeten. Geen bijzonder restaurant maar dankzij aangenaam gezelschap ben ik met een tevreden gevoel naar huis gegaan. Diezelfde week stond in de krant dat het restaurant was gesloten na een controle. De hygiëne liet te wensen over en er liepen diverse ratten in de keuken. En viezig gevoel heb ik aan dat restaurantbezoek overgehouden. En ik voelde me belazerd. Als je ergens gaat eten moet het schoon zijn. Je ben geen goede kok als er ratten door je keuken rennen, vind ik. Ik wilde mijn geld terug.

In werkelijkheid gaat het nummer van UB40 niet over ratten in de keuken. En dat weet ik ook wel. Maar ik zag de rondrennende ratten voor me. En ik had dat viezige gevoel.   

Door dat viezige gevoel ben ik weer overvallen. Na mijn verplichte cursus over ethiek. Bij een club die kort daarna wel heel vaak in het nieuws komt met beschuldigingen over niet ethisch handelen. En in het nieuws blijft komen met niet ethisch handelen. En daar soms hele slechte excuses voor aanvoert, zoals dat het niet tegen de regels was. Ethisch gedrag is niet tegen de regels handelen. Daar ging mijn cursus niet over. 

De ethiekcursus die ik heb gekregen was geen bijzondere cursus maar dankzij aangenaam gezelschap ben ik met een tevreden gevoel naar huis gegaan. Ik heb dingen geleerd die ik al wist: 

  • Ethiek gaat niet over zwart-wit maar over een schaal.
  • Iedereen kan in een ethisch dilemma terechtkomen.
  • En werken in een organisatie met een onethische top is heel erg voor de medewerkers.
  • En ik ben al met al een behoorlijk ethische kerel.

Maar mag en kan zo'n organisatie met ethische problemen wel een cursus ethiek verzorgen vraag ik mij af? Wat is de waarde van mijn PE?

There's a rat in the kitchen what am I gonna do?
There's a rat in the kitchen what am I gonna go?

Een cursus volgen bij een club waarbij de top zelf de basisbeginselen van ethiek niet onder de knie heeft, doet afbreuk aan de geloofwaardigheid van de cursus. De geloofwaardigheid van accountants die bij die club de cursus hebben gevolgd. Aan mijn geloofwaardigheid dus.

Ik hecht aan mijn geloofwaardigheid. Nu schaam ik mij voor mijn verplichte PE ethiek. Ik wil mijn geld terug. Met dat geld wil ik - vrijwillig - opnieuw een ethiekcursus volgen bij een club met een schone keuken zonder ratten.

You invade my space
Make me feel disgraced
And you just don't give a damn
If I had my way
If I had my sayI'd like to see you hang

(Chorus)

There's a rat in the kitchen ... Etc.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Marc van Hilvoorde is werkzaam voor Logius en daar verantwoordelijk voor het team Centrum voor Standaarden.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.