Opinie

Due proces: update vanuit de werkgroep over voortgang proces

We zijn als werkgroep al even onderweg en het is goed om hierover te informeren. Want wat zijn we dan aan het doen, lopen we aan de leiband mee, laten we ons sturen of varen we onze eigen koers?

Los van onze aanwezigheid en zichtbaarheid in de digitale en live debatten (en kom toch vooral naar Den Bosch of Zwolle, de werkgroep komt naar u toe deze zomer!) zijn we volop in actie. De leden van de werkgroep hebben allemaal agenda's vol met stakeholdergesprekken. Richting collega's die roepen dat alles al eens gezegd is en dat ze het inmiddels wel weten heeft Marie-Pauline Lauret al gereageerd met "Wat hebben we de afgelopen tien jaar dan gelaten?". Dus doen we alles nog eens over, in drie maanden, met dien verstande dat we meenemen wat er allemaal al eerder gezegd, geschreven en onderzocht is. En dat is veel, heel veel.

Met wie spreken we dan? Ik noem zo maar enkele stakeholders: AFM, De Nederlandsche Bank, de Algemene Rekenkamer, de voorzitters commissies publiek belang, Nyenrode Business Universiteit, Nederlandse Orde van Belastingadviseurs en zo verder. Ook veel individuele stakeholders. Wij hebben de gesprekken verdeeld binnen de werkgroep en hanteren steeds een vaste agenda met als onderwerpen: Relevantie accountant, Kwaliteit, Cultuur en gedrag, Structuur en Governance, Verdienmodel, Opdrachtgever, Transparantie en verantwoording, Toezicht en consequenties. En verder alles wat men nog met ons wil delen. De gesprekken zijn verhelderend, duidelijk, stelling nemend en gelardeerd met het eigen stakeholdersbelang. Op zich al waardevol omdat we hiermee een dialoog kunnen aangaan met onze stakeholders.

Daarnaast focussen we op de onderwerpen Kwaliteit, Cultuur, Verdienen en belonen, Besturing, Communicatie. We spreken met personen binnen en buiten ons beroep maar met een focus en/of autoriteit op dit aandachtsgebied.

Tussendoor lezen we de blogs op Accountant.nl, volgen de kranten en komen regelmatig bij elkaar om richting te geven aan het rapport met daarin onze voorstellen. Blijf dus vooral reageren, het helpt ons verder. Bijvoorbeeld met de suggesties rondom het Accountancylab. We zullen u via blogs regelmatig bijpraten over de stand van het project. Waar nodig delen we tussendoor onze dilemma's met u.

Is het inderdaad "een enorme, gigantische rotopdracht"? Zo kijken wij er als werkgroep niet tegenaan, het is wel veel, breed en divers en gesproken en gereageerd vanuit de eigen invalshoek of het belang wat men dient. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de commentaren vanuit de Vereniging van Effectenbezitters. Maar dat is wat we nu willen, wij  staan voor het begin van het herstel in het vertrouwen van ons beroep. Wie wil daar nu niet één zomer in investeren en vervolgens de rest van zijn of haar carrière?

Diana Clement
lid van de werkgroep 

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Diana Clement is waarnemend voorzitter SRA en naast partner ook lid van het Dagelijks Bestuur bij Borrie. Eerder was ze voorzitter van de NOvAA en plaatsvervangend voorzitter van de NBA. In 2014 was ze lid van de Werkgroep Toekomst Accountantsberoep.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.