Tuchtrecht

Schade fiscale boetes in stapjes vergoed

Een accountant-administratieconsulent dient steeds te laat de aangiftes in voor zijn klant. Hij betaalt deze schade terug in overleg met de deurwaarder.

Accountantskamer

Zaaknummers:
18/350 Wtra AK
Datum uitspraak:
03 december 2018
Oordeel:
ongegrond
Maatregel:
geen
Status:
definitief
Vindplaats:
ECLI:NL:TACAKN:2018:83

Lex van Almelo

Belangrijkste feiten

Een accountant-administratieconsulent verzorgt onder meer de aangiften omzetbelasting en inkomstenbelasting voor een klant. De Belastingdienst heeft de klant over meerdere jaren verzuimboetes opgelegd, omdat de aangiften inkomsten-, motorrijtuigen- en omzetbelasting te laat waren ingediend. De klant moest bovendien de incassokosten vergoeden.

Medio 2014 gaan beide partijen uit elkaar. In hoger beroep zegt het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden dat de accountant de schade van de verzuimboetes en incassokosten moet vergoeden aan de klant. Dat is 6211 euro plus de wettelijke rente en de buitengerechtelijke incassokosten voor de civiele procedure.

Als de betaling op zich laat wachten, dient de klant een klacht in tegen de accountant, die zich inmiddels heeft laten schrappen uit het NBA-register.

Klacht

De accountant:

a. is door de rechter veroordeeld om de klager 10.911,81 euro te betalen, maar betaalt die niet;

b. zou een beroepsaansprakelijkheidsverzekering moeten hebben, maar reageert niet op het verzoek deze in te schakelen.

Oordeel

De klacht is ongegrond.

Ad a Geen wanbetaling

Op de zitting verklaart de accountant dat het gerechtshof hem inderdaad heeft veroordeeld om 6211 euro te betalen plus wettelijke rente en buitengerechtelijke incassokosten. Met de ingeschakelde deurwaarder heeft hij inmiddels betalingsafspraken gemaakt. Op grond daarvan heeft hij een eerste betaling van 750 euro gedaan. Hij overlegt met de deurwaarder of de hoogte van de volgende betalingen wordt aangepast. De betalingsregeling betekent volgens de accountant niet dat hij erkent dat hij de klant een bedrag schuldig is. De klant is hem namelijk juist een bedrag van 11.000 euro verschuldigd wegens verleende diensten.

De klant heeft de uitspraak van het gerechtshof overgelegd. Daaruit blijkt dat de accountant pas in hoger beroep een tegenvordering heeft ingesteld van 11.900 euro voor verrichte werkzaamheden en 3000 euro voor advocaatkosten plus de wettelijke rente. Het gerechtshof heeft deze tegenvordering niet-ontvankelijk verklaard omdat de accountant er te laat mee kwam.

De accountant heeft voor de vordering van de klant een betalingsregeling getroffen, zoals het gerechtshof beval. Hij houdt zich aan de afspraken met de gerechtsdeurwaarder. Dit klachtonderdeel is daarom ongegrond.

Ad b Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Op de zitting heeft de accountant gezegd dat hij een beroepsaansprakelijkheidsverzekering heeft en dat hij de vordering daar heeft aangemeld. De verzekeraar heeft hem vervolgens 4500 euro uitgekeerd. Daarmee heeft hij zijn advocaat betaald.

Maatregel

Geen.

Annotatie Lex van Almelo

In de tuchtrechtspraak gaat het bij incassozaken meestal over een accountant die wel of geen juiste afweging heeft gemaakt tussen de belangen van zijn kantoor en die van de klant. In dit geval staat de accountant zelf terecht als vermeende wanbetaler. Er vallen geen tuchtrechtelijke lessen uit de zaak te trekken. Of het moet zijn dat het loont om je goed te verweren.

Uit deze uitspraak valt wel te leren dat:

  • je in een civiele procedure meteen met een tegenvordering moet komen;
  • daarmee niet moet wachten tot de behandeling in hoger beroep;
  • de beroepsaansprakelijkheidsverzekering slechts een deel van de schade dekt.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.