Wvttk

Mislukte innovatie? Ga vooral door!

U wilt innoveren, maar de afgelopen jaren slaan de vernieuwingen maar niet aan onder uw klanten? Misschien bent u op de goede weg. Want de meeste succesvolle producten en diensten zijn eerst in iets andere vorm mislukt. Geef dus niet te vroeg op. Wat Verder Ter Tafel Komt, deel 9.

Nart Wielaard

Soms is succes simpelweg een gelukje. Een van de bekende voorbeelden in dat verband is het medicijn Sildenafil van farmaciereus Pfizer. Dit middel was ontdekt als een medicijn tegen ontstekingen en pijn op de borst, maar leverde bij tests niet het gewenste resultaat op. Er was echter wel een opvallende bijwerking onder mannen. Inmiddels kennen we het middel onder een andere naam: Viagra.

'Soms is succes simpelweg een gelukje'

Het pad naar succes van dit erectieverhogend middel is natuurlijk niet maatgevend voor hoe bedrijven tot succesvolle innovaties komen. Maar het is wel opmerkelijk dat er heel vaak sprake is van halve of hele mislukkingen, voordat bedrijven echt succesvol worden. Een ander aansprekend voorbeeld daarbij is de Dyson zakloze stofzuiger. Naar verluidt heeft bedenker James Dyson 5.127 prototypes gemaakt voordat hij in de roos schoot. Tussen die prototypes zullen zich zeker momenten van twijfel of pure wanhoop hebben afgespeeld.

Zonder mislukkingen geen vooruitgang

Er is dus niks mis mee als het even tegenzit, mits u maar leert van wat er dan niet goed ging. Die boodschap pompt het Nederlandse Instituut voor Briljante Mislukkingen er ook al jaren systematisch in: zonder mislukkingen immers geen vooruitgang. In de Nederlandse doe-maar-gewoon-cultuur is die boodschap nog steeds hard nodig. Als je idee of initiatief niet direct succesvol is, dan krijg je in Nederland al snel het stempel van loser. Terwijl we dergelijke mensen juist moeten aanmoedigen door te gaan en hun nek uit te steken.

'Als je idee of initiatief niet direct succesvol is, dan krijg je in Nederland al snel het stempel van loser.'

Lees deze analyse van de BBC eens, die concludeert: "Almost all great inventions are built on a series of failed prototypes and previous iterations made by others that weren’t quite ready to take off. Before the iPod, there was the Listen Up mp3 player, before Facebook, there was Friendster, and before DVDs, there were Laserdiscs. Blame timing, bad luck or the human foibles of their inventors - the point is that these turkeys made it a little bit easier for those that followed."

Weet dan dat u zich in goed gezelschap bevindt als het even niet lukt. En mocht dat nu niet voldoende zijn om uzelf aan te sporen door te gaan met uw zoektocht naar succesvolle innovaties, dan zal de bijbehorende gallery bij het BBC verhaal in elk geval zeker een glimlach op uw mond toveren. Wat te denken van de uitvinder die dacht dat een centrifugerende machine van pas kwam om een hoogzwangere vrouw wat gemakkelijker te laten bevallen? Of de reden waarom de Mars Orbiter van de NASA crashte: de systemen aan boord bleken de inches en centimeters door elkaar te halen.

Nart Wielaard is strategisch scherpdenker op het snijvlak van maatschappij, technologie en bedrijfsleven. Hij brengt complexe ontwikkelingen terug tot eenvoudige en begrijpelijke verhalen en doet dat in de rol van gespreksleider, adviseur en schrijver.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.