125 jaar Accountantsberoep

De Slimste Accountant moet ook de krant lezen

De NBA viert in november, vanwege corona geheel online, 125 jaar georganiseerd accountantsberoep in Nederland. Eén van de opvallendste evenementen daarbij: de verkiezing van de Slimste Accountant 2020, met drie voorrondes en een finale. In de jury: Arnout van Kempen en Lukas Burgering. "Wij denken niet dat iemand in deze quiz honderd procent gaat scoren."

De Slimste Accountant is een online gespeelde quiz, die moet uitmaken welke accountant of accountancystudent (in de praktijkopleiding-fase) de meeste parate kennis bezit. Niet alleen van het accountantsvak, maar ook van thema's als muziek, literatuur, film en het dagelijks nieuws. Quizmaster is Rens Merkelbach, juryleden zijn Arnout van Kempen (adviseur op het gebied van compliance, kwaliteit, ethiek, tucht en legal support) en Lukas Burgering (manager externe communicatie en woordvoerder van de NBA). Ze omschrijven zichzelf als respectievelijk 'wijze scherprechter' en 'kritische haarklover'. Vormen zij samen de 'Maarten van Rossem' van het evenement? "Ik vergelijk ons liever met Waldorf en Statler, die twee mopperende mannetjes uit de Muppetshow", aldus Burgering. 

Niet alleen de VGBA

Hoe selecteer je de slimste accountant? "Natuurlijk moet die kennis hebben van vaktechniek, accountantsvragen dus", stelt Burgering. "Maar wij vinden dat je ook veel moet weten van de maatschappij waarin je leeft." Van Kempen beaamt dat. "Een accountant die alleen maar de VGBA en de NOCLAR kan oplepelen, maar niets weet over muziek, sport of geschiedenis, kan nooit de slimste zijn."

Er worden dus ook vragen gesteld die niets met accountancy te maken hebben. "Wij denken dat de slimste accountant ook regelmatig een krant moet lezen en dan niet alleen het FD", meent Van Kempen. "Als het meezit ook nog de pagina Privé in De Telegraaf en het sportkatern van het AD."

Burgering, die zelf recent een historische roman in twee delen publiceerde, hoopt ook op kandidaten die het nodige van literatuur weten. "Ik zou dat wel mooi vinden." Van Kempen relativeert dat meteen. "Jij bent een boekenwurm, maar je kunt moeilijk verwachten dat een accountant de hele wereldliteratuur uit zijn hoofd kent. In de quiz zit telkens maar één literatuurvraag."

Pittig

Het wordt een pittige verkiezing, benadrukt Burgering. "Best moeilijk, het is geen tv-quiz waarin ze vragen naar de hoofdstad van Spanje, die moet beginnen met een M. En dat de kandidaten dan nog 'Barcelona' roepen. Wij nemen het beroep en de beroepsbeoefenaren serieus en vragen dus naar dingen die alleen de slimste accountant kan weten."

Van Kempen erkent dat hij sommige vragen ook niet uit het hoofd kon beantwoorden. "Maar dat is juist het leuke: wij denken niet dat iemand in deze quiz honderd procent gaat scoren. En als dat wel zo is neem ik mijn hoed diep af. Het gaat er om wie het meeste weet, niet wie alles weet." De vragen zijn wel multiple-choice. "Dus je kunt nog gokken", lacht Burgering. "Om in accountantstermen te blijven: ze kunnen kiezen voor een antwoord met een beperkte mate van zekerheid."

Wie mogen er meedoen aan deze verkiezing? "Dat is de verkeerde vraag", meent Van Kempen. "De vraag moet zijn: wie mag er niet meedoen? Alle Nederlanders die geen lid zijn van de NBA of die niet in de fase van de praktijkopleiding zitten om accountant te worden. De rest mag wél meedoen, moet eigenlijk (willen) meedoen." De NBA heeft ruim 22.000 leden, grijnst Burgering. "Van mij mogen ze allemaal meedoen, dan organiseren we wel een paar extra voorrondes." Volgens Van Kempen vinden de meeste accountants zichzelf behoorlijk slim. "En in veel gevallen is dat terecht. Dus laat ze maar komen en laten zien wat ze kunnen."

Elkaar uitdagen

Beide juryleden roepen inmiddels via social media accountants op om zich aan te melden voor de quiz. Van Kempen paste zelfs even zijn functieprofiel op LinkedIn aan met de rol van jurylid. Relaties die hem daarmee feliciteerden kregen meteen de dringende oproep om deel te nemen. "Ik zou het vooral gek vinden als accountantskantoren niet goed vertegenwoordigd zijn." Burgering beaamt dat. "Niet alleen grote, maar ook kleinere kantoren kunnen zich hier laten zien. Ze moeten elkaar uitdagen. En dat geldt natuurlijk ook voor accountants in business of bij de Belastingdienst."

Deelnemen

De verkiezing van De Slimste Accountant 2020 verloopt via drie voorrondes, op 23 en 30 oktober en op 6 november, online telkens van 16.00-17.00 uur. De finale wordt gespeeld met de beste deelnemers uit de drie voorrondes en vindt plaats op 13 november, eveneens online tussen 16.00 en 17.00 uur.

Deelname is voorbehouden aan accountants die ingeschreven staan in het register van de NBA, en accountancystudenten die bezig zijn met de praktijkopleiding. Aanmelden kan via www.nba.nl/springlevend. Daar is ook informatie te vinden over de andere evenementen die de NBA organiseert in het kader van 125 jaar accountantsberoep in Nederland.

De winnaar van De Slimste Accountant 2020 krijgt eeuwige roem, via Accountant.nl en het magazine Accountant. En bij een verkiezing als deze behoort uiteraard een trofee, waarvan Van Kempen vooral hoopt dat hij "mooi van lelijkheid" is. "Dat past bij zo'n trofee. Ik zou hem zeker op mijn bureau zetten. En in mijn LinkedIn-profiel. Het is nogal een titel!"

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.