John Weerdenburg

Voor veel mkb-ondernemers is de accountant een steun en toeverlaat. Vooral nu, aldus John Weerdenburg.

Discussie Column

Beste accountant,

Het is inmiddels een jaar geleden dat Mark Rutte zijn befaamde toespraak hield in het Torentje. Het beeld daarvan staat jou ongetwijfeld ook nog bij. Het was de eerste keer dat we deze waarschuwende woorden hoorden: "Geen handen schudden, vaker je handen wassen en anderhalve meter afstand houden." Maar ook de mededeling: "We zetten alles op alles om ervoor te zorgen dat bedrijven niet omvallen en dat mensen hun baan niet verliezen." Dit laatste zorgde voor het optuigen van een economisch noodplan. Voor mij begon in die week een heel onzekere tijd, omdat ik in elke vezel in mijn lijf voelde dat er zwaar weer op komst was voor mijn horecazaak.

Gelukkig meldde jij je toen snel, wat mij het gevoel gaf dat ik er niet alleen voor stond. Die eerste mentale ondersteuning gaf me kracht, stimuleerde me om aan de slag te gaan. Toen we eind april moesten concluderen dat mijn bedrijf zwaar te lijden had onder de situatie, heb je NOW 1 voor me aangevraagd. Wat me vooral opviel in die periode, was dat je telkens liet merken dat je voor me klaarstond. Via Teams spraken en zagen we elkaar én je stuurde me wekelijks ook een update van de overheidsmaatregelen toe. Als ik hierop terugkijk, besef ik dat dat voor jou geen makkelijke taak moet zijn geweest. Zie het allemaal maar eens bij te houden, zo'n groot pakket maatregelen, die ook nog eens regelmatig veranderen.

Maar ondanks al die goedbedoelde overheidsmaatregelen, kun je als ondernemer dan toch tussen wal en schip vallen. Ik maak dat nu zelf mee, bij de aanvraag van de NOW over het eerste kwartaal van dit jaar. Blijkbaar mag mijn loonsom in het eerste kwartaal van 2021 niet meer dan tien procent dalen ten opzichte van mijn loonsom in juni 2020. Maar ik ben in juni 2020 juist weer opgestart, waardoor ik een groot beroep heb moeten doen op tijdelijke en oproepkrachten. Hierdoor hangt er nu een fikse korting op de NOW boven mijn hoofd. Op zo'n moment als dit verlies ik het vertrouwen dat de toezegging van Rutte nog wordt nagekomen.

Ik zie - als ik mijn hond uitlaat en langs je kantoor loop - dat je lange dagen maakt. Ik keek er dan ook raar van op dat er onlangs een artikel in het Financieele Dagblad verscheen, waarin stond dat accountants aasgieren zijn. Die gedachte is nog nooit bij mij opgekomen. Ik vond het dan ook een goede zet dat jullie beroepsorganisatie NBA reageerde met een paginagrote advertentie in de kranten. Weet je, ik denk weleens dat veel Nederlanders onderschatten hoe belangrijk accountants zijn in de financiële wereld. En dan heb ik het niet alleen over hun rol als controleur van verantwoordingen. Voor veel mkb-ondernemers is de accountant hun steun en toeverlaat bij hun onderneming. Vooral nu. Je hebt een accountant nodig die met je meedenkt en ook vooruitkijkt, naar de herstart na corona. Ik zag onlangs dat de NBA nu ook een open brief heeft gepubliceerd, met het advies aan ondernemers om snel de keuze te maken: wordt het heropenen, saneren of stoppen? Eén ding weet ik wel; zulke beslissingen neem ik als ondernemer niet graag alleen.

Ik wil je daarom bedanken, omdat je mij in deze tijd hebt laten voelen dat ik er niet alleen voor sta. Dat blijkt uit de gesprekken die we met elkaar hebben gevoerd en uit je betrokkenheid bij mijn zaak. Nog een paar weken of maanden doorbijten en dan zijn we bij het eind van deze lange, donkere tunnel. Ik hoop je dan samen met je echtgenote op mijn terras te verwelkomen. Dan drinken we samen een glas op de toekomst. Proost…!

Wat vindt u van deze column?

Reageer

John Weerdenburg AA is mede-oprichter van adviesorganisatie Auxilium Adviesgroep BV te Leusden.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.