Busy Season Talks

Busy Season Talks: Geldzorgen dragen bij aan uitstroom uit het beroep

De actualiteiten van de afgelopen tijd stonden centraal tijdens de tweede BST-sessie van het nieuwe seizoen. Hosts Arif Dursun en Hakan Koçak spraken daarover met Fou-Khan Tsang (Alfa) en Patrick Gabriëls (EY). Bij de discussie over de arbeidsmarkt bleek dat jonge accountants zorgen hebben over hun salaris.

De muzikale opening van Aleks Kayhan (Breakaway, Kelly Clarkson) verwees naar de berichtgeving rondom de voorgenomen splitsing van EY. Patrick Gabriëls was blij dat er inmiddels ruimte is om wat meer inhoudelijk te kunnen berichten over de details van die splitsing. "Zoiets heeft tijd nodig voordat het bij iedereen gaat landen."

Mainly audit

Zijn uitleg over de invulling van de dienstverlening van de 'assurancetak' sloot aan bij de recente toelichting die hij gaf aan Accountant.nl: het toekomstige EY richt zich vooral op de cfo-agenda en trust. Auditdiensten maken dan bij de start zo'n zestig tot zeventig procent van het totaal uit. "Het zit dichter op wat een accountant doet", aldus Patrick. Maar ook advies is straks "cruciaal" en zal zichzelf in concurrentie met andere partijen in de markt profileren. De focus op assurance en advisory ziet hij vooral als kans voor mensen om een betere professional te worden, "zonder bang te zijn dat je in silo's terechtkomt".

Fou-Khan Tsang pleitte gezien de uitleg voor een nieuwe term:"mainly audit", in plaats van audit only. Hij denkt wel dat andere partijen zullen volgen en noemde het "stoer" van EY om deze keus te maken, al gebeurt dat vroeger dan wellicht al noodzakelijk is.

Geldzorgen

Tijdens de discussie over de arbeidsmarkt, het tweede thema dat het vak de afgelopen maanden veelvuldig bezig hield, wees Arif Dursun op de financiële zorgen van jonge accountants die onvoldoende aan hun toekomst kunnen bouwen. "Het is voor jonge accountants niet meer te doen om een huis te kopen", waarschuwde hij.

"Geldzorgen zorgen ook voor uitstroom uit het beroep", bevestigde Hakan Kocak, "de ontwikkeling komt zo in het geding". Om financiële redenen kiezen sommigen ervoor hun dienstverband in te ruilen voor een bestaan als zzp-accountant en zich voor een hoger tarief te verhuren. Maar dat betekent wel dat ze buiten de opleidingsprogramma's van kantoren gaan vallen.

Om bezettingsproblemen op te vangen gaan accountantsorganisaties ook aan nearshoring doen, het weghalen van mensen uit andere landen, die zelf toch ook accountants nodig hebben. "Verschuiven we zo niet het probleem naar het buitenland?", vreesde Hakan.

Volgens Fouk Tsang zijn die zorgen terecht en blijft de arbeidsmarkt de komende jaren een probleem. Meer inkomen is vaak reden om van baan te wisselen dus het "makkelijkste om nu te doen is solliciteren". De coronacrisis heeft de aantrekkelijkheid van het beroep daarbij niet geholpen, want "assurance doen vanachter je bureau thuis is het niet echt". Ook dat zorgt voor meer uitstroom en een daling van het aantal nieuwe accountancystudenten.

Aantrekkelijk blijven

Fouk hoopte vooral dat mensen die het openbare beroep verlaten uiteindelijk weer terugkeren. Als werkgever moet je zorgen dat je "woest aantrekkelijk" blijft. "Maar we kunnen niet alleen maar loonsverhogingen blijven geven, dan prijs je jezelf uit de markt." We staan nog maar aan het begin van de arbeidsmarktcrisis, meende hij. "Het wordt niet beter, we moeten nadenken over hoe we het werk op een slimmere manier kunnen doen. Dat vraagt flinke investeringen in IT, ook in de samenstelmarkt."

Patrick Gabriëls begreep de zorgen van jonge accountants en zag ook signalen als minder inschrijvingen voor de postdoctorale opleiding. Maar het accountantsberoep is tegelijk aantrekkelijker dan ooit, meende hij, door elementen als digitalisering en duurzaamheid. Dat verhaal moet beter verteld worden. "Geld is van belang, maar de purpose is minstens zo belangrijk." Tegelijk wordt ook vanuit EY nu zwaarder ingezet op het salaris dan op bonussen, net als bijvoorbeeld bij PwC. "Daar zijn we blij mee, daar kunnen mensen mee naar de bank om een hypotheek te halen."

Duidelijk is dat de spoeling dunner wordt en de aanwas van Nederlands talent onvoldoende is. Dus worden er expats naar ons land gehaald uit bijvoorbeeld India; mensen die niet meer alleen repeterend werk doen maar ook willen groeien. Dat betekent nadenken over zaken als taalbarrières, stelde Patrick. "We moeten echt creatief worden met elkaar."

Mensen vasthouden

Om de zorgen in perspectief te plaatsen memoreerde Fouk zijn eigen zoon, die als jonge arts zeventig uur per week werkt, zonder leaseauto en "voor een salaris waarvoor je je nog weleens achter je oren mag krabben". Bij Alfa wordt niet gewerkt met bonussen, maar medewerkers kunnen wel allemaal participeren in het kantoor, het is employee owned, aldus Fouk. "Bij ons werk je gemotiveerd aan iets. Ik krijg ook geen bonus, ik moet intrinsiek gemotiveerd zijn."

De vele reacties in de chatbox tijdens de discussie bewezen dat het onderwerp leeft bij de vaak jonge luisteraars naar de gesprekken. Loyaliteit is wederzijds, benadrukte Hakan aan het slot nog eens. "Moeten we niet denken aan extra incentives om mensen te behouden voor het beroep? Een stay in the firm bonus?" Volgens Fouk zullen kantoren met zulke zaken wel gaan experimenteren. "We zijn zoekende naar hoe we mensen vast kunnen houden, dat is de zoektocht voor de komende tijd."

18 oktober: Kwartiermakers

Tijdens de BST-sessie van dinsdag 18 oktober spreken hosts Mitchell de Caluwe en Tülay Dilsiz-Gedik met de twee Kwartiermakers toekomst accountancysector, Marlies de Vries en Chris Fonteijn. Daarbij komen thema's aan de orde als de opleiding en de cultuur binnen accountantsorganisaties. Aanvang op Clubhouse is zoals gebruikelijk om 20:00 uur.

De gesprekken zijn vanaf dit seizoen terug te luisteren via Spotify. Meer informatie over de Busy Season Talks is beschikbaar via LinkedIn.

Visuele weergave editie 48 door ‘tekenend accountant’ Ferry Timp

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.