Busy Season Talks

Busy Season Talks: 'Met Nederlandse ogen kijken levert niet altijd iets op'

Hoe is het als accountant om actief te zijn in het domein van organisaties van openbaar belang? En wat is de impact van de raad van commissarissen van een accountantsorganisatie op de werkvloer?

Daarover spraken BST-hosts Arif Dursun en Aleks Kayhan op 8 november met Fou-Khan Tsang (bestuursvoorzitter Alfa), Peter Smit (partner KPMG) en Richard van Zwol (rvc EY en staatsraad afdeling advisering bij de Raad van State). Aleks trapte de editie af met een muzikale klassieker van The Beatles: We can work it out.

In reactie op berichtgeving over de toekenning van de Sijthoffprijs en teruglopende transparantie bij ondernemingen, stelde Richard van Zwol dat assurancefirma's met hun expertise een goede rol kunnen spelen, ook als het gaat om duurzaamheidsinformatie. "Het is goed om het bedrijfsleven te stimuleren, maar niet op een verwijtende toon."

Eervol

Peter Smit is al 24 jaar accountant en "dat doe je niet als je het niet leuk vindt", stelde hij. Hij vond het tegelijk interessant en "heel eervol" om in het oob-domein actief te zijn als accountant. "De veelheid en complexiteit aan vraagstukken trok me aan. Alles wat je om je heen ziet gebeuren, raakt de cijfers van mijn klanten. Het pensioen van mensen is afhankelijk van bedrijven die ik controleer, er hangt veel van af." Volgens Peter is het dus zaak "goed beslagen ten ijs te komen als je dit soort controles wilt doen", met een goed team met ook specialisten. "Dit soort controles kun je niet doen met alleen je eigen kennis."

Bij de controle van internationale organisaties kan een bedrijf wel Nederlands zijn, maar de operatie kan overal ter wereld zitten, aldus Peter. "Als er dan wat speelt ben je geneigd om met Nederlandse ogen naar een vraagstuk te kijken, dat levert niet altijd iets op." Dus is het zaak soms een beroep te doen op internationale collega's met meer begrip van de lokale situatie.  

Rvc

Richard zag parallellen tussen zijn rol als toezichthouder bij EY en die voor de Raad van State. "Het gaat om de verantwoordelijkheid om te kijken vanuit het publiek belang." De positie van de rvc binnen accountantsorganisaties maakt dat je bij een conflict op grond van je bevoegdheden niet altijd zaken kunt afdwingen. "Maar het wel echt vervelend voor een bestuur als de rvc zegt 'dit aanvaarden we niet'. Dan hebben ze wel een probleem. En anders helpt de AFM wel om ze daarvan te doordringen." De governance bij een partnerorganisatie is "complexer dan van menig structuurvennootschap", aldus Richard. De rvc moet "alert zijn om niet onbedoeld de weg kwijt te raken" in de onduidelijkheden van de structuur.

Er zijn ook accountantskantoren die wel een structuurvennootschap zijn, benadrukte Fou-Khan Tsang. Alfa bijvoorbeeld. Voor hem blijft de krapte  op de arbeidsmarkt de grote uitdaging. "We gaan twee dingen zien: innovatie aanwakkeren, mensenwerk door technologie vervangen. En proberen het beroep toch aantrekkelijker te maken." Steeds meer jonge mensen zijn op zoek naar purpose en het accountantsberoep heeft qua zingeving zeker veel te bieden. "Maar we moeten innovatiever worden om mensen aan ons te binden", meende Fouk.

Hij vond het fijn om de rvc als sparringpartner te hebben bij Alfa, want de rol van bestuurder is "soms ook wel een eenzame rol". Tegelijk moet je accepteren dat je een deel van de macht uit handen geeft en het standpunt van de rvc moet meenemen in de besluiten die je neemt. "Als bestuur hebben we onderling soms aan een blik genoeg, maar als de rvc meekijkt moet iets goed worden vastgelegd, met overwegingen. Dat kost ook gewoon tijd."

Volgens Peter is er met het instellen van rvc's binnen het beroep "veel ten goede veranderd" en is er een beleid ingezet met minder ruimte voor fouten. "Dat had het beroep nodig. Houd ons scherp!"

15 november: Belastingdienst

Volgens de Belastingdienst heeft de maatschappelijke rol van de accountant nergens meer belang dan daar. Op 15 november spreken BST-hosts Charlie Groen en Leo Veldhuizen met drie accountants van de Belastingdienst: Susanne Overes, Yatin Sharma en Ronald de Bruin. Aanvang van de sessie op Clubhouse is als gebruikelijk om 20.00 uur.

De BST-gesprekken zijn vanaf dit seizoen terug te luisteren via Spotify. Meer informatie over de Busy Season Talks is beschikbaar via LinkedIn.

Marc Schweppe is hoofdredacteur Accountant en Accountant.nl.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.