Discussie opinie

Digitale transformatie en automatisering zullen het leven van accountants radicaal verbeteren

Naar aanleiding van het rapport van de Commissie Toekomst Accountancysector (CTA) worden waarschijnlijk wettelijke maatregelen genomen. De werkdruk binnen de sector kreeg een onvoldoende van de Inspectie SZW. Maar falen de accountants? Of is er een tekortkoming in de manier waarop zij hun werk moeten doen?

Bart van Praag

'Digitale transformatie' is een buzzwoord. Bedrijven in allerlei sectoren buigen zich over het vraagstuk van de digitale transformatie en hoe zij dit voor een hun organisatie succesvol op moeten pakken. Die omslag vraagt om verbeterde digitale voorzieningen en zeker ook om een nieuwe mindset: wees bereid de oude 'zo doen we het altijd' manieren achter je te laten en een nieuwe werkwijze te implementeren. Alleen zo wordt de digitale transformatie optimaal ingezet en kun je als accountant de beste diensten leveren.

Binnen de accountancy lijkt deze overstap nog ver weg. Waar de wereld om accountants heen continu verandert, zijn processen en werkwijzen binnen de sector gelijk gebleven. Accountants hebben te maken met ouderwetse IT-systemen en maken vaak geen gebruik van nieuwe oplossingen en software die hun werk eenvoudiger zouden maken. De wereld om hen heen wordt steeds digitaler en het is tijd dat accountants (en de bedrijven waarbinnen zij opereren) de kans krijgen daar ook van te profiteren. Dat gaat misschien groeipijn opleveren, maar dat is een tijdelijk ongemak: na die overgangsfase zullen ze veel beter opgewassen zijn tegen de uitdagingen waar de sector nu voor staat.

Vooral jonge accountants lijken te lijden onder de problemen die nu binnen de accountancysector heersen. Zij maken vaker te veel uren met taken die repeterend en soms zelfs geestdodend zijn. Juist zij zien de gebreken van de huidige manier van werken, omdat ze gewend zijn aan een digitaal tijdperk waarbij alles makkelijk gaat en gestroomlijnd wordt met behulp van een digitale oplossingen. Zij zullen de eersten zijn om een overstap naar het digitale tijdperk te omarmen, maar innovatie moet dan wel een prioriteit zijn. Als dat niet zo is, wordt het beroep van accountant mogelijk steeds onaantrekkelijker voor young professionals en droogt uiteindelijk de instroom op.

De rapporten over de sector laten zien dat het over is met de aanpassingen die met de beste bedoelingen worden gedaan: het is tijd voor structurele verandering. Financiële afdelingen moeten worden aangestuurd door een cfo die die rol combineert met die van IT-expert. Een leider die niet alleen weet wat zijn teams nodig hebben, maar ook weet met welke geautomatiseerde oplossingen dat team zijn werk het beste kan doen. Het is tijd om verder te kijken dan de cijfers, en in de digitale wereld te duiken.

Die digitale transformatie van de accountancysector brengt op heel veel vlakken voordelen met zich mee. Overstappen op cloudgebaseerde  oplossingen stelt accountants in staat hun werk flexibeler te benaderen: zelfs wanneer er overuren gemaakt moeten worden, hoeft dat niet meer achter een bureau in een verder donker en doodstil kantoor; dat kan waar en wanneer het maar uitkomt. Ook het verbinden van alle rapportages, spreadsheets en documenten in een single-source kan bijdragen aan de efficiency, het verminderen van risico's en het opbouwen van vertrouwen in de gegevens. Nieuwe technologieën als Robotgestuurde Proces Automatisering (RPA), Machine Learning en AI stellen accountants in staat gegevens beter te verzamelen, beheren en rapporteren. Bovendien neemt de kwaliteit van de rapportages toe, omdat automatisering helpt bij versiebeheer en accuratesse van gerapporteerde gegevens, maar ook toeziet op compliance-regelgeving vanuit de organisatie.

Uit de huidige staat van de accountancysector kunnen we concluderen dat het nu tijd wordt om tradities te doorbreken en door te pakken. Niet alleen omdat accountants bezwijken onder de werkdruk, maar ook omdat er anders straks veel minder animo is om accountant te worden. De digitale transformatie is hier en dat is hij al een tijdje. Het wordt tijd dat ook accountants daarvan mogen profiteren.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Bart van Praag is general manager bij Workiva.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.