Discussie Opinie

Het accountantskantoor zonder kantoor, versie 2.0

Het accountantskantoor zonder kantoor bestaat echt, concludeert Richard Knops op basis van reacties op zijn eerdere opiniebijdrage.

Richard Knops

Uit respondentenonderzoek op LinkedIn blijkt dat medewerkers hun werk op kantoor graag blijvend combineren met thuiswerken. Thuis wordt steeds meer gezien als werkplaats en het kantoor als ontmoetingsplek. Taakgerichte zaken worden het meest efficiënt uitgevoerd thuis, terwijl coachende en leidinggevende zaken op kantoor beter tot hun recht komen. 

Voordat we met zijn allen terugrennen naar kantoor wil ik graag enkele interessante reacties delen die ik heb ontvangen naar aanleiding van mijn eerdere bijdrage ‘Het accountantskantoor zonder kantoor, wie durft?’

Video-cv’s en sollicitatiegesprekken zijn altijd echt

Het solliciteren via een videoboodschap is ingeburgerd binnen het bedrijfsleven en wordt zelfs promoot door opleidingscentra en headhunters. Een videoboodschap is nooit gestolen en geeft vaak blijk hoe de persoon zich presenteert in zijn eigen omgeving. Verder wordt er creativiteit en een proactieve houding geëist van de sollicitant. Reflectie op houding, presentatie en soft skills is een must.

Robert Walters stelt dat nu negentig procent van de sollicitatiegesprekken van de bedrijven waarvoor zij personeel werven via video verloopt. Voor de crisis was dit tien procent zegt Stijn Dissen, marketing manager van Robert Walters.

Waarnemingen ter plaatse on device

Om het bestaan van de administratieve organisatie vast te stellen en de werking te toetsen, wordt gebruik gemaakt van foto’s of een video-opname ter plaatse. Door het geven van duidelijke instructies kunnen audit werkzaamheden op efficiënte wijze op afstand worden uitgevoerd.

Klanten geven verder aan het leuk te vinden om de proceswalks samen uit te voeren en te beleven, zodat ze zelf meer inzicht krijgen in hun eigen proces en in de werkzaamheden van de accountant. Privacyrichtlijnen moeten uiteraard in acht worden genomen.

Huisbezoeken en teamdagen geven meer ruimte voor non-verbale communicatie

Bedrijven die tijdelijk hun kantoor gesloten hebben tot na de crisis, kiezen ervoor persoonlijke gesprekken bij hun medewerkers thuis te voeren. “De non-verbale communicatie komt te weinig naar voren uit videogesprekken, daarom kiezen wij ervoor de thuiswerkplek in te richten en bij de medewerkers thuis langs te gaan, om te kijken hoe het met ze is”, blijkt uit een gesprek met de teamleider van een groot internationaal callcenter. “Op deze manier kan ik een beter beeld krijgen wat bij de medewerkers speelt en kan ik ze beter motiveren. Om niet op een eiland te belanden en verbonden te blijven, plannen we teamdagen in waar we met zijn allen een zakelijke meeting combineren met een sociale activiteit.”

Privé en werk is makkelijk te combineren

Veel mensen geven aan dat ze privé en werk veel beter kunnen combineren. “Mijn hond is veel minder alleen”, “Ik maak nu van sporten een vast onderdeel maken van mijn werkdag”, “mijn huis is nu eindelijk schoon waardoor ik het weekend goed start”, zijn zo maar wat reacties die ik heb ontvangen.

Hoe nu verder?

Het accountantskantoor zonder kantoor bestaat dus echt en kan een wezenlijke bijdrage leveren aan efficiency en het werkplezier van de medewerker. De randvoorwaarde blijft dat we in gesprek blijven met elkaar, in welke vorm dan ook. Zodat we niet de verbinding met elkaar verliezen en empathie voor elkaar blijven houden.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Richard Knops AA is manager Accounting & Controle binnen HLB Witlox van den Boomen. Hij startte het initiatief 'Waarom ben ik accountant', om jonge mensen te overtuigen van de meerwaarde van het beroep en schrijft aan een boek over 'Gespreid Leiderschap binnen de Accountancy'.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.