Discussie Opinie

Pak de regie accountant, ook in personeelszaken!

Veel kosten vallen weg als je creatiever investeert. En het levert heel veel op, bijvoorbeeld als het gaat om het personeelstekort.

Alain Mulder

Zodra de kinderen komen, blijven vrouwen thuis, schrijft Sophie van Gool in het FD, over Nederland als 'deeltijdparadijs'. Een interessante discussie, maar wel een die al tien jaar te lang duurt. Veel te emotioneel. Ondertussen blijft het probleem in stand: het enorme Nederlandse personeelstekort, versus een overload aan ongebruikt arbeidspotentieel. Die discussie moet anders. Creatiever. En het is aan accountants om de regie te pakken, door met data en creatieve herschikking deze discussie echt vooruit te brengen.

Nederland is al jaren de regerend Europees kampioen parttime werken. Bijna vijftig procent van de  Nederlandse beroepsbevolking werkt parttime. Toch betekent het niet dat de meesten van ons per se parttime willen werken. Het is meer een gevolg van een praktische discussie aan de keukentafel: Wie van de partners brengt het meeste geld binnen? Vervolgens gaat de ander minder werken. Hoezo bewust parttimen?

Ook gehoord: Dankzij de robotisering verdwijnt het personeelstekort als sneeuw voor de zon. Uitgaande van de data zie ik dat toch anders. Volgens The World Economic Forum verdwijnen er wereldwijd 85 miljoen banen en er komen 97 miljoen heel andere banen terug. Dat is mooi, maar die vacatures moet je wel zien te vullen als werkgever. Hoe? Door creatiever te zijn in oplossingen. Maar die creativiteit mis ik.

Shoppen als sta-in-de-weg

Zelf ben ik  ook in de cijfers gedoken. Ik heb een onderzoek van McKinsey & Company gelezen over het gigantische lerarentekort bij Nederlandse scholen. Zij kwamen met deze oplossing: als iedere docent per week één uur meer zou werken, lossen we in één klap het hele lerarentekort op. Waarom wil niet iedereen een uurtje meer werken? Het huishouden, zo becijferde het Sociaal Cultureel Planbureau. Elke Nederlander besteedt gemiddeld 21 uur per week aan het huishouden. Dat is omgerekend ongeveer drie uur per dag. Daarvan besteden we ongeveer 43 minuten per dag aan boodschappen.
Dat soort problemen moet creatief op te lossen zijn. Maak het als werkgever bijvoorbeeld aantrekkelijker voor je werknemers om hun boodschappen online te doen. Mag er op het werk bezorgd worden wellicht? Vrij eenvoudig te financieren via het beschikbaar stellen van een persoonlijk (ont)zorgpakket voor je werknemers, of een uitbreiding van de receptiefaciliteiten voor werknemers.

De ontzorgende werkgever in plaats van de leaseauto?

Is een persoonlijk zorgpakket of uitbreiding van ontzorgende kantoorfaciliteiten te kostbaar? Wat ben je als werkgever jaarlijks kwijt aan leaseauto's? Kan daar wellicht deels het mes in? Wie taalt er nu nog naar een auto van de zaak? Een steeds groter groeiende groep jongere werknemers in ieder geval niet. Welnee, veel te duur, onhandig met parkeren en nog slecht voor het milieu ook. Je werkt tenslotte vaker thuis, je pakt je Van Moof Electric Bike, of de trein zoals ik zelf doe, dan kan je onderweg ook nog werken.

Veel kosten vallen weg als je net even creatiever investeert, dat weet elke accountant. En het levert waanzinnig veel op. Zo neemt onze economie met honderd miljard toe als we het parttime werken in lijn brengen met de rest van West-Europa. Dat is vijf uur gemiddeld per parttime werkende meer per week. Stel dat we tot dertig miljard komen; met dat bedrag maken we lachend alle kinderopvang in Nederland gratis toegankelijk. En óf dat meer personeelsuren oplevert.

Doorbreek de oude discussie, accountants. Pak de regie en laat de cijfers - waar je vanuit jouw rol toegang tot hebt - voor zichzelf spreken. Als in een business case. Praktisch. Zo kom je ook beide kanten in de politiek tegemoet: links én rechts. Anders sleept die discussie zich nog tien jaar langer voort. Wie zit daarop te wachten? Onze economie in elk geval niet.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Alain Mulder is Managing Director Europe bij IMA, de wereldwijde vereniging van finance professionals. Hij houdt zich bezig met de Europese groei van het Certified Management Accountant-studieprogramma, waarin data en breed bedrijfsadvies centraal staan.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.