Discussie Opinie

Is er een nobeler taak dan vertrouwen scheppen?

Accountants mogen trots zijn op hun beroep. Want ze hebben een bevoorrechte positie als vertrouwenspersoon van het maatschappelijk verkeer.

Mucahit Cavdar

Op een dag ontving ik een bericht van een jonge accountant. Hij uitte zijn bezorgdheid over de zwaarte van zijn werk en zijn moeite om de waarde van zijn rol te zien. Dat zette mij aan het denken.

Hoe kunnen we de zingeving en waarde van ons werk als accountants herontdekken? Hoe kunnen we beter bijdragen aan de samenleving? En vooral, hoe kunnen we dit overbrengen aan de nieuwe generatie accountants, waartoe ik mezelf ook reken?

De volgende punten heb ik even op een rijtje gezet:

  1. Allereerst: Is er een nobeler taak dan vertrouwen scheppen? Als accountants zijn wij de ambassadeurs van vertrouwen in financiƫle informatie. Vertel daarom iedereen die bereid is te luisteren over uw beroep. Vertel hun over de klanten die u bedient, hoe uw werkdag eruitziet en wie u werkelijk bent. Zoals een beroemde econoom ooit zei: "Door het vertrouwen te waarborgen, dragen accountants bij aan de stabiliteit van de markten en spelen ze een sleutelrol in het detecteren en voorkomen van fraude."
  2. Ten tweede: Wees proactief en ondernemend. Ga verder dan uw dagelijkse werkzaamheden. Wat kunt u doen om duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen in uw organisatie te bevorderen? Kunnen wij als accountants, in deze tijd van klimaatverandering en sociale ongelijkheid, niet bijdragen aan een rechtvaardiger en duurzamer wereldbeeld? Dit vraagt om onze proactieve houding, om actie.
  3. Ten derde: Wees nieuwsgierig en volg de actualiteit. Wat gebeurt er eigenlijk in de wereld van de accountancy? Wat zijn de nieuwste trends, hoe ziet het landschap eruit over tien tot vijftien jaar? Zullen we worden vervangen door AI, of zullen we samenwerken met AI? Het lijkt erop dat de laatste optie waarschijnlijker is, wat betekent dat er hoop is voor de toekomst.

Kunt u deze uitdagingen naast uw reguliere werkzaamheden aangaan? Velen zullen roepen: 'Nee, ik heb het al veel te druk, ik kan er moeilijk nog dingen erbij doen.' Ik begrijp uw zorgen. Het uitgroeien tot een competente accountant is geen gemakkelijke opgave. Maar vergeet niet: u staat er niet alleen voor. In teams, samen, werken we aan oplossingen voor uitdagende maatschappelijke vraagstukken voor de toekomst.

Daarom een boodschap voor ons allemaal. "We staan aan het front van het bedrijfsleven en fungeren als beschermers van integriteit en transparantie." Dat zijn niet mijn woorden, maar de woorden van Paul Polman, voormalig ceo van Unilever. Wees daarom trots op uzelf. Wees trots op het feit dat u accountant bent en besef hoe belangrijk en relevant u bent voor de samenleving. Wees trots, want u hebt een bevoorrechte positie, u bent uniek, u bent de vertrouwenspersoon van het maatschappelijk verkeer.

Maar laten we ook verder denken. Stel uzelf de vraag: Hoe kan ik mijn rol als accountant nog relevanter maken voor de samenleving? Dat is niet alleen een vraag voor de jonge generatie accountants, maar voor ons allemaal. Laten we samen een pad banen naar een toekomst waarin accountants worden gezien als de ambassadeurs van vertrouwen, stabiliteit, en duurzaamheid. Laten we samen de toekomst van de accountancy vormgeven!

Deze opiniebijdrage is ook voorgedragen tijdens de seizoensfinale van de BusySeasonTalks op 1 juni 2023.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Mucahit Cavdar is accountant in opleiding bij PwC en host van de BusySeasonTalks.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.