Discussie Opinie

De AA verdwijnt in stilte - en niemand houdt het tegen

Waarom zou een ondernemer straks nog kiezen voor een AA-accountant als een goedkopere boekhouder hetzelfde lijkt te bieden, vraagt Mike Scholtens zich af. Hij reageert op de voorstellen voor een nieuw beroepsprofiel.

Mike Scholtens

Als 39-jarige AA-accountant met een eigen samenstelpraktijk en één personeelslid, werkzaam voor kleine mkb-ondernemers en zzp'ers, maak ik me grote zorgen over de koers die de NBA inslaat met de herijking van het beroepsprofiel. Wat wordt gepresenteerd als een noodzakelijke vernieuwing, voelt in de praktijk als een sluipende uitholling van onze positie - en op termijn zelfs van onze titel.

De herziene verordening legt in theorie meer nadruk op assurance, maar in de praktijk lijkt het profiel van de AA-accountant te verschuiven naar een generalistische 'ondernemersadviseur'. Daarmee verdwijnt het scherpe, vaktechnische profiel dat ons onderscheidt van boekhouders en administrateurs zonder accountantsopleiding. De grens tussen de AA-accountant en een goed draaiend administratiekantoor dreigt steeds vager te worden.

Dat is niet alleen slecht nieuws voor ons, maar ook voor het mkb. Want juist de AA-accountant beschikt over een unieke combinatie van kennis, integriteit en onafhankelijkheid. Wij zijn vaktechnisch opgeleid volgens hoge standaarden, hebben een eed afgelegd, werken onder toezicht en zijn verplicht tot permanente educatie. Wij toetsen niet alleen cijfers, maar ook processen en risico's en durven daarbij kritisch en onafhankelijk te zijn richting onze cliënten. Wij combineren betrokkenheid met objectiviteit. En dat is van onschatbare waarde in een tijd van snel veranderende regelgeving en economische onzekerheid.

De AA-accountant is méér dan een adviseur; wij zijn geworteld in de praktijk van het mkb, kennen onze klanten vaak door en door en leveren maatwerk dat verder gaat dan alleen rapportages. Ons werk raakt aan continuïteit, financierbaarheid, governance en ondernemingsstrategie. Dat vraagt om diepgang, vaktechniek en betrouwbaarheid - elementen die je niet zomaar vindt bij een administratiekantoor of zzp-boekhouder.

Als we ons niet meer inhoudelijk kunnen onderscheiden door wettelijke bevoegdheden of duidelijke verantwoordelijkheden, wat is dan nog de toegevoegde waarde van de AA-titel? Waarom zou een ondernemer dan kiezen voor een AA-accountant, als een veel goedkopere boekhouder hetzelfde lijkt te bieden? En belangrijker nog: waarom zou de wetgever deze titel in de toekomst blijven beschermen, als zij zelf het onderscheid laat vervagen?

De beroepsgroep lijkt op een tweesplitsing te staan. In plaats van onze unieke positie als vertrouwenspersoon van het mkb te versterken, dreigt men nu het profiel zo generiek te maken dat we op termijn niets meer zijn dan duurdere administrateurs met een gereguleerde titel. Dat is een zorgwekkende ontwikkeling - voor ons, maar ook voor onze klanten.

Als we willen dat jonge professionals kiezen voor het AA-schap, dan moeten we hen een aantrekkelijk én onderscheidend perspectief bieden. Een breed inzetbare, toekomstbestendige accountant met erkende bevoegdheden en een vaktechnisch fundament. Niet iemand die wordt opgeslokt in het grijze midden van de advies- en administratiedienstverlening.

Ik roep de NBA dan ook met klem op: kies voor versterking van onze beroepsgroep, niet voor verdunning. Geef de AA een stevig, herkenbaar profiel dat recht doet aan onze kennis, positie en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Alleen dan behouden we de relevantie én de bestaansgrond van onze titel.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Mike Scholtens is eigenaar van accountantskantoor Cuentas in Bleiswijk en bestuurslid bij de Novaa. Hij schrijft op persoonlijke titel.

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.