Magazine

Nieuws

Strengere eisen bewindsvoerders, curatoren en mentoren - Accountant voornaamste raadgever bedrijf - Fransen mogen klantenwerven niet totaal verbieden - PwC-kantoren gestraft om falen bij Satyam-fraude - Oud Nieuws - Licht herstel sector accountancy en belastingadvies...

Dit artikel is verschenen in Accountant nr. 5, 2011

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf

Strengere eisen bewindsvoerders, curatoren en mentoren

Beschermingsbewindvoerders, curatoren en mentoren moeten straks aan wettelijke kwaliteitseisen voldoen om voor benoeming in aanmerking te komen. Een externe accountant moet ieder jaar verklaren dat hier aan wordt voldaan. Dit staat in een wetsvoorstel van staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie waarmee de ministerraad heeft ingestemd. Aanleiding voor de regeling vormen misstanden bij beschermingsbewindvoerders. Er wordt voortaan scherper gelet op de bedrijfseconomische gang van zaken.

Accountant voornaamste raadgever bedrijf

Ondernemers zien de accountant als voornaamste raadgever bij belangrijke beslissingen over het bedrijf. Het eigen sociale netwerk is een goede tweede. De derde plaats wordt ingenomen door de bank. Dit blijkt uit het vijfde ING OndernemersBericht.

Van zzp’ers tot in het grootbedrijf zien ondernemers de accountant als belangrijkste raadgever bij zaken als het starten, groeien, krimpen of stoppen van een bedrijf. In vrijwel alle gevallen weet de accountant de gewenste steun te leveren. Bij banken is dat in driekwart van de gevallen zo. Een conclusie kan zijn dat ondernemers de bank (nog) niet herkennen als adviserende partij bij de belangrijke kruispuntmomenten die een bedrijf tegenkomt, aldus ING.

Correctie

In het artikel ‘Pensioenstichting of pensioen-bv’ in het aprilnummer (pagina 40) wordt Kees Beishuizen geciteerd namens ‘LNBB actuarissen + pensioenaccountants’. Dit is (uiteraard) fout. De juiste naam is LNBB actuarissen + pensioenconsultants.

Fransen mogen klantenwerven niet totaal verbieden

Het Decreet dat Franse accountants verbiedt in welke vorm dan ook klanten te werven, gaat te ver en is in strijd met de Europese Dienstenrichtlijn.

Volgens Decreet 2007-1387 mogen gekwalificeerde accountants geen klanten werven. Meedoen aan wetenschappelijke congressen of academische evenementen is toegestaan, maar accountants mogen daarbij geen reclame maken voor hun diensten.

Volgens het Europese hof komt het Decreet neer op een totaal verbod op commerciële uitingen. Een dergelijk verbod is in strijd met de Dienstenrichtlijn. Die richtlijn was namelijk mede bedoeld om een einde te maken aan het algehele verbod voor leden van een gereguleerde beroepsgroep op een of meer vormen van commerciële communicatie, zoals adverteren, direct marketing en sponsoren. Ook het verbod om in de media te spreken over de dienstverlening druist in tegen de richtlijn.

PwC-kantoren gestraft om falen bij Satyam-fraude

De PCAOB neemt disciplinaire maatregelen tegen vijf PwC-kantoren in India vanwege nalatigheid bij de grootschalige fraude bij het IT-bedrijf Satyam Computer Services. Daarnaast heeft de Amerikaanse toezichthouder op accountants twee van de kantoren een boete van 1,5 miljoen dollar opgelegd.

De boete is de grootste die de PCAOB ooit heeft opgelegd. Het bedrag komt bovenop de boete van zes miljoen dollar die beurstoezichthouder SEC de kantoren 5 april 2011 oplegde. De PCAOB en de SEC hebben bij het onderzoek naar de rol van de PwC-kantoren samengewerkt.

De vijf kantoren waartegen disciplinaire maatregelen zijn genomen zijn de Indiase member firms van PricewaterhouseCoopers International Limited: Price Waterhouse Bangalore, Lovelock & Lewes, Price Waterhouse & Co. Bangalore, Price Waterhouse Calcutta en Price Waterhouse & Co. Calcutta, samen aangeduid als Price Waterhouse (PW) India.

In de Verenigde Staten werden American Depository Receipts (ADR’s) van Satyam aan de New York Stock Exchange verhandeld. PW India stond als externe accountant van het bedrijf daarom onder toezicht van de PCAOB.

In januari 2009 kwam de fraude bij het Indiase computerbedrijf aan het licht. Er bleek één miljard dollar aan banktegoed meer in de boeken te staan dan er in werkelijkheid was. Het bedrijf maakte daarbij gebruik van vervalste bankverklaringen.

De PCAOB verwijt de kantoren dat zij grote steken hebben laten vallen bij de controle. Dat de kantoren zelf geen bevestiging van de informatie over de banktegoeden hebben opgevraagd heeft direct bijgedragen aan het niet ontdekken van de fraude, zegt de PCAOB.

Oud Nieuws

Accountant/Accountant.nl duikt maandelijks in de archieven voor wat historisch perspectief en verrassende feiten. Zie Accountant.nl voor een uitgebreider versie.

Oud Nieuws (22): Kunt u mij US GAAP opsturen?

Een regelmatig terugkerende vraag van studenten aan de voormalige NIVRA-bibliotheek. Het antwoord was altijd kort. Nee, dat is wat lastig. ‘Het is namelijk nogal veel.’

De uitleg lieten de medewerkers meestal maar achterwege. Dat de Amerikaanse verslaggevingsregels verspreid waren over de Statements van de Financial Accounting Standards Board, Opinions van FASB-voorganger Accounting Principles Board, nog oudere Accounting Research Bulletins, uitleg van hot topics door de Emerging Issues Task Force van de FASB, Accounting en Industry guides van de AICPA, Statements of Position van diezelfde beroepsorganisatie, Concept statements, Interpretations en Technical bulletins van de FASB, dat beurstoezichthouder SEC ook nog wat in de melk te brokkelen had...

En dat een opsomming van dat wat tot US GAAP gerekend kon worden en wat de hiërarchie van al die uitingen was, gevonden kon worden in een controlerichtlijn van de AICPA en (tot 2008) niet in een verslaggevingsrichtlijn...

De constatering dat in Amerika sprake was van een ‘kookboekbenadering’ wekt wat dat betreft wel enige verbazing. De ingrediënten voor de maaltijd moesten uit allerlei deelwerken bij elkaar worden verzameld. Even langskomen is handiger, werd de student dan telefonisch aanbevolen. Begin maar eens met het handzame driedelige losbladige werkje van de FASB met onderwerpsgewijze samenvattingen met verwijzing naar de relevante bronnen.

Of andere gezaghebbende vuistdikke werken over US GAAP. Die overigen zelf ook weer tot US GAAP konden behoren, buitencategorie Other accounting literature. De Amerikanen raakten hier zelf ook van in de war, en besloten de wirwar aan regels te ‘codificeren’. Na ruim zeventig jaar. Dat wat gerekend mag worden tot de Generally Accepted Accounting Principles is sinds 2009 opgenomen in de ‘Accounting Standards Codification’. Zit ‘t erin, dan is het GAAP, zit ‘t er niet in, dan is het geen GAAP. En op internet. En gratis, althans, de light-versie.

De kans bestaat dat het gemak van ‘US GAAP in één systeem’ wordt vervangen door het gemak van de internationale IFRS-regels. Maar die weg kent grote hobbels, zeker sinds de kredietcrisis. En dan is er nog de Amerikaanse discussie over een aparte set verslaggevingsregels voor niet-beursgenoteerde ondernemingen, die ook niet bepaald voorspoedig verloopt...

Licht herstel sector accountancy en belastingadvies

De omzet van accountants, administratiekantoren en belastingadviseurs stijgt in 2011 met 0,5 tot 1,5 procent. Die verwachting spreekt de Rabobank uit in de jongste uitgave van Cijfers & Trends voor de branche.

De afgelopen vier kwartalen daalde de omzet nog met één à twee procent. Het lichte herstel strookt met de omzetverwachting van de kantoren zelf. Uit de laatste CBS-cijfers blijkt dat accountants optimistisch zijn over de omzetontwikkeling in de komende drie maanden.

De Rabobank ziet de volgende trends in de branche:

  • Een fusiegolf in de groep van middelgrote kantoren en een toename van samenwerkingsverbanden.
  • Een grote invloed van automatiseringsontwikkelingen, zoals XBRL, digitale rapportages en e-facturering. De accountant zal op een andere wijze zijn toegevoegde waarde moeten tonen.
  • Toenemende automatisering in de controlepraktijk.
  • Inzet van ICT in de bediening en het behoud van relaties.

De bank ziet de volgende kansen en bedreigingen:

  • Kansen om relaties meer te adviseren bij financieel-economische vraagstukken (proactief financieel herstructureren van bedrijven en begeleiding bij nieuwe investeringen).
  • De economische recessie stelt hoge eisen aan ondernemerschap en daardoor ook aan adviseurs van het bedrijfsleven.
  • De stijgende automatiseringsgraad bij mkb-bedrijven en de opkomst van internetboekhouden vermindert het werkaanbod van eenvoudige boekhoudkundige activiteiten en vermeerdert de vraag naar controle en begeleiding.
  • De invoering van de Wta/Bta en de wijzigingen in de fiscale wetgeving maken de werkzaamheden voor accountants en belastingconsulenten steeds complexer.
  • Het tekort aan kwalitatief (administratief) personeel en afgestudeerde accountants en fiscalisten blijft een heikel punt binnen de gehele branche.

Het brancherapport is beschikbaar op de website van de Rabobank, naast nieuwe edities van Cijfers & Trends over andere branches.

Meer eenpitters en duokantoren

Ook ING Economisch Bureau verwacht een licht herstel van de accountancysector, blijkt uit het laatste ‘Kwartaalbericht Zakelijke Dienstverlening’.

Volgens ING blijft het aantal eenpitters en duokantoren binnen de accountancy en administratieve diensten toenemen. In vergelijking met een paar jaar terug is het aandeel van kantoren met drie tot tien werknemers juist gedaald. Het aantal kantoren met vijftig tot honderd werknemers steeg vorig jaar licht. Waarschijnlijk als gevolg van fusies; het aantal kantoren met tien tot vijftig werkzame personen nam namelijk af.

Steeds minder bedrijven verwachten op korte termijn hun personeelsbestand uit te breiden. Problemen met de personeelsbehoefte zijn dan ook vooral van kwalitatieve aard: hoe vind je het beste personeel en hoe houd je deze mensen binnen de organisatie? Daarnaast ligt er volgens ING Economisch Bureau een uitdaging om het bestaande personeel meer adviesvaardigheid bij te brengen.

Hoogste GRI-waardering jaarverslag Havenbedrijf Rotterdam

Havenbedrijf Rotterdam publiceerde onlangs het geïntegreerde financieel/mvo-jaarverslag, met één controleverklaring van de accountant. Het Global Reporting Initiative (GRI) gaf het verslag de hoogste waardering: A+. Door de beoordeling met één controleverklaring is het Havenbedrijf aanzienlijk transparanter geworden. Niet alleen alle cijfers maar ook alle tekst is ‘met redelijke mate van zekerheid’ gecontroleerd.

GRI, de non-gouvernementele organisatie die wereldwijd standaarden ontwikkelt voor maatschappelijke jaarverslaggeving, gaf het geïntegreerde verslag van Havenbedrijf Rotterdam vorig jaar nog een beoordeling van B+. Dit jaar kreeg het Havenbedrijf een A+ omdat het verslag over 2010 ingaat op alle voor het Havenbedrijf relevante onderwerpen van deze standaard. Het jaarverslag 2010 is uitsluitend in digitale vorm beschikbaar op de website van het Havenbedrijf.

(Zie ook Accountant april 2011, pagina 34)

‘Verbeterde Aanbestedingswet doorbraak voor mkb’

MKB-Nederland en VNO-NCW noemen de plannen van minister Verhagen van Economische Zaken Landbouw & Innovatie om de Aanbestedingswet te verbeteren een ‘doorbraak’ voor een ondernemersvriendelijker aanbestedingsbeleid. In de voorstellen van Verhagen mogen opdrachten niet meer onnodig groot worden gemaakt. Als een aanbestedende dienst wil clusteren, dan moet zij dat duidelijk, op basis van objectieve criteria, motiveren. Ook mogen niet langer eisen worden gesteld die niet in verhouding staan tot de opdracht, bijvoorbeeld ten aanzien van de omzet of de ervaring van het bedrijf dat meedingt.

De voorstellen vergroten de kansen voor het midden- en kleinbedrijf om overheidsopdrachten binnen te halen, dragen ertoe bij dat aanbestedende diensten zoals gemeenten op meer gelijke wijze aanbestedingen in de markt zetten en verlichten de administratieve lasten voor bedrijven, aldus de ondernemersorganisaties.

Fusie NMa, OPTA en Consumentenautoriteit

De Consumentenautoriteit, de Onafhankelijke Post en Telecom Autoriteit (OPTA) en de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) worden samengevoegd tot één nieuwe toezichthouder. Dat heeft het kabinet op voorstel van minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) besloten.

De samenvoeging past volgens het kabinet bij een kleinere en slagvaardige overheid. Met de fusie moet een eind komen aan de overlap van taken. Ook wordt de kennis over markttoezicht beter gedeeld. Bovendien kan de nieuwe organisatie beter inspelen op de internationalisering en technologische ontwikkeling van de markt. De samenvoeging moet in 2013 zijn voltooid.

‘Rol ‘externe accountant’ als controleur jaarrekening bij rijksoverheid uitgespeeld’

De Algemene Rekenkamer heeft zijn langste tijd gehad als controleur van de jaarrekening bij de rijksoverheid. Dat is de stellige overtuiging van enkele financiële topambtenaren bij ministeries.

Volgens Jan van Praat, directeur Auditdienst van het ministerie van Veiligheid en Justitie, is er in 2020 geen behoefte meer aan de Algemene Rekenkamer als externe accountant die de jaarrekening controleert. Ook Peter Kool, operational auditor bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu, maakte van zijn hart geen moordkuil. “De externe accountant moet een constructieve bijdrage leveren aan de financiële processen binnen de rijksoverheid. Hij moet meewerken, niet tegenwerken. We moeten bij de overheid heel snel af van de certificering van de jaarrekening.”

Volgens Arie Elsenaar, partner bij Deloitte en actief als controleur van de jaarrekening bij lagere overheden, is het tijd dat de externe accountant zich ook met niet-financiële informatie bezighoudt. Voor Paul Hofstra, directeur van de Rekenkamer Rotterdam, is dat juist een schrikbeeld. “De externe accountant moet terug in zijn hok. Hij dient de jaarrekening te controleren en niets anders dan dat. Laat hij dat eerst eens echt goed doen, want daar viel de afgelopen jaren het nodige op aan te merken.” Koos Vos, coördinator publieke sector bij de NBA, was het hiermee niet eens. “De externe accountant kan wel degelijk een belangrijke rol spelen bij de overheid wat betreft niet-financiële informatie. Als hij de afgelopen jaren steken heeft laten vallen, dan is dat geen aanleiding om hem in zijn hok terug te sturen. We moeten daarentegen vol inzetten op de verbetering van zijn vakkennis.”

Duisenberg school of finance en Deloitte gaan samenwerken

Het opleidingsinstituut Duisenberg School of Finance (DSF) en Deloitte gaan een samenwerkingsverband van drie jaar aan. De coöperatie biedt beide partijen de mogelijkheid om van elkaars talent en kennis gebruik te maken.

Deloitte is de eerste grote internationale adviesorganisatie die Duisenberg school of finance ondersteunt. DSF en Deloitte zullen gezamenlijke activiteiten ontwikkelen en zeggen met de samenwerking in te spelen op ‘de sterke behoefte van de sector aan samenwerking tussen de academische wereld en het bedrijfsleven’.

DSF is in 2009 opgericht door de financiële sector met het doel toptalenten op te leiden tot de nieuwe financiële leiders. Het instituut werkt daartoe samen met een aantal Nederlandse en internationale topinstituten en levert hoogwaardig onderwijs en onderzoek op het gebied van finance.

‘Mkb gaat gebukt onder zware administratieve lasten’

Mkb-bedrijven gaan gebukt onder zware administratieve lasten. Dat blijkt uit scriptie-onderzoek van 140 Accountancy-studenten van Nyenrode Business Universiteit.

Voor kleine bedrijven (tot vijf miljoen euro omzet) lopen deze gemiddeld op tot vijf tot acht procent. Voor grotere bedrijven (tot 250 miljoen euro) zijn ze gemiddeld 1,5 procent van de omzet. Voor de studie werden unieke gegevens verzameld onder 1.350 mkb-bedrijven. De accountants studeerden tegelijkertijd op het onderzoek af.

Uit de studie blijkt ook dat mkb-bedrijven de crisis gemiddeld beter hebben doorstaan dan beursgenoteerde ondernemingen. In 2009 behaalden zij een gemiddelde winst, gedeeld door omzet van circa 2,5 procent. Beursgenoteerde bedrijven rapporteerden in datzelfde jaar een gemiddeld verlies van circa vijf procent. Dit gaat om in totaal 87 beursfondsen.

Dit resultaat doet vermoeden dat familiebedrijven en management-eigenaren iets voorzichtiger met hun kapitaal omgaan en de risico’s beter verkennen dan bedrijven met externe aandeelhouders. Zo hebben familiebedrijven tussen 2005 en 2009 een significant beter resultaat behaald dan mkb-bedrijven met externe aandeelhouders.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.