Nieuws

'Sterke vertegenwoordiging openbaar accountants in NIVRA-bestuur is onvermijdelijk'

"Vooral openbaar accountants bepalen de functionele uitstraling van de RA-titel. Daarom is het onvermijdelijk dat openbaar accountants relatief sterk in het NIVRA-bestuur zijn vertegenwoordigd." Aldus NIVRA-directeur Gert Smit in reactie op de aangekondigde motie van de Stichting Wakkere Accountant om het aantal big four-bestuursleden terug te dringen.

De Stichting Wakkere Accountant maakte vandaag bekend op 12 december 2007 per motie het aftreden van de big four-bestuursleden van het NIVRA te zullen eisen. Dit teneinde de samenstelling van het bestuur "in overeenstemming te brengen met de samenstelling van het ledenbestand" en "democratie en vernieuwing bij het NIVRA te bereiken".
Volgens Smit is zo'n motie weliswaar mogelijk om een wens van de vergadering duidelijk te maken, maar een echte beslissing over de bestuurssamenstelling kan de Ledenvergadering niet nemen.

"Men vergeet vaak dat het NIVRA geen vereniging is maar een publiekrechtelijke organisatie. Wij zijn volstrekt democratisch, maar er kan er geen besluit worden genomen zonder een zorgvuldig due process, waarbij alle geledingen worden gehoord, en er vervolgens een conceptverordening wordt voorgelegd. Al was het maar omdat elke verordening bindend is voor alle veertienduizend NIVRA-leden."

Hoewel de Stichting Wakkere Accountant de eis toespitst op de van de big four afkomstige bestuursleden, gaat de discussie volgens Smit in feite over de verhouding tussen openbare accountants en niet-openbare accountants, waarvan accountants in business veruit de grootste groep vormen.

"Er is een groep RA's die in feite af wil van de verplichtingen die de RA-titel nu eenmaal met zich meebrengt, maar wel die titel wil blijven voeren. Terwijl die titel juist vertrouwen met zich meebrengt, ook voor leden buiten het openbaar beroep, op basis van de regelgeving, het toezicht en de pe-verplichtingen waar alle RA's onder vallen."

Dat de big four relatief sterk zijn vertegenwoordigd in het bestuur (vier van de negen leden) heeft volgens Smit ook te maken met praktische overwegingen. Grote kantoren zijn nu eenmaal makkelijker in staat mensen vrij te maken voor dit soort functies dan kleinere.

"Maar dat openbaar accountants als groep sterker zijn vertegenwoordigd dan andere geledingen is onvermijdelijk, gezien hun publieke functie, de uitstraling daarvan voor alle RA's en onze publiekrechtelijke status. Openbaar accountants betalen ook meer contributie, per persoon drie keer zoveel als accountants in business."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.