Nieuws

Wakkere Accountant wil tijdelijk negentienkoppig NIVRA-bestuur

Als het NIVRA-bestuur tijdens de Algemene Ledenvergadering van 12 december 2007 niet tegemoetkomt aan de eis om drie van de vier big four-leden in het bestuur te vervangen door FINAD-leden, dan zal de Stichting Wakkere Accountant (SWA) per motie vragen om een uitbreiding van het bestuur van de huidige negen naar negentien leden.

Dat blijkt uit de gisteren gepubliceerde tekst van de motie betreffende de big four bestuursleden. Het huidige NIVRA-bestuur telt negen leden: zes openbare accountants, een interne accountant, een overheidsaccountant en een vertegenwoordig van de 'accountants in business' (FINAD).

Al eerder werd bekend dat de SWA de bestuurssamenstelling in overeenstemming wil brengen met de getalsverhoudingen in het ledenbestand. Daartoe zouden drie bestuursleden uit de big four plaats moeten maken voor drie FINAD-leden. Momenteel zijn vier van de zes openbaar accountants in het bestuur afkomstig van de big four. Op de aanstaande Ledenvergadering wordt op voorstel van het NIVRA-bestuur één openbaar accountantszetel ingewisseld voor een FINAD-zetel.

Aangezien het NIVRA-bestuur al heeft laten weten de oproep van de SWA af te wijzen, brengt de SWA op 12 december 2007 een vervolgonderdeel in deze motie in stelling. Daarin wordt gevraagd om "het aantal leden op ... te bepalen teneinde een bestuur te krijgen met een overwicht aan leden die wel willen meewerken aan een bestuurssamenstelling die uiteindelijk zo veel als mogelijk de ledensamenstelling representeert".

Het desbetreffende aantal is in de motietekst (nog) niet ingevuld, maar uit de term ‘overwicht' kan niet anders worden geconcludeerd dan dat het bestuur dan zou worden uitgebreid tot negentien leden. De tien nieuwe leden zouden vervolgens de gewenste meerderheid vormen.

De SWA draagt tien RA's voor als bestuurskandidaten, die vervolgens via een "duidelijke meerderheid" binnen het NIVRA-bestuur "slagvaardig" zouden kunnen optreden. De SWA laat weten dat het de bedoeling is om "binnen een jaar alle moties uit te voeren en vervolgens naar genormaliseerde proporties terug te kunnen keren".

De beoogde uitbreiding van het bestuur zou dus tijdelijk zijn en louter dienen om de gewenste veranderingen ("ons programma voor democratie en vernieuwing") door te voeren.

De tien voorgedragen kandidaten zijn:

  • A.J. Boer, Wassenaar, FINAD-lid
  • A.M. Dekkers, Blokker, samensteller
  • C.W. van Dijk, Linschoten, FINAD-lid
  • drs. N.J.P. Ferwerda, Almere, FINAD-lid
  • J.D. Lemoine, Woerden, FINAD-lid
  • H.J.J. Liesker, Best, samensteller
  • H.J.M. Pellemans, Maarheeze, FINAD-lid
  • Th. A. M. Prevoo, Den Bosch,  samensteller
  • C.B.A. (Corneel) Spil, Helvoirt, FINAD-lid
  • B.A.J. (Brenda) Westra, Amsterdam,  FINAD-lid

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.