Nieuws

Deloitte: Maatschappij wil brede zekerheid van accountant

De accountant zal zich in de toekomst steeds meer gaan richten op het verschaffen van 'zekerheid' over meer aspecten van de bedrijfsvoering dan uitsluitend de cijfers. Dat stelt Deloitte in haar publicatie 'De toekomst van toezicht'.

De maatschappij wil weten hoe bedrijven in brede zin presteren en daarover moet de accountant zekerheid verschaffen. Deze zekerheid gaat over cijfers, over risicomanagement, financiële stabiliteit, governance maar ook over zaken als dataprivacy en security. Het puur financieel jaarverslag verdwijnt daarmee naar de achtergrond en wordt opgenomen in een totaalrapportage.

Dit zogenoemde 'integrated report' geeft een volledig beeld van de financiële en niet financiële prestaties van een onderneming. Ook stelt Deloitte in haar toekomstvisie dat verdergaande automatisering ervoor zorgt dat stakeholders real-time toegang krijgen tot de verantwoordingsinformatie van een organisatie.

Barbara Majoor, hoogleraar accountancy en partner bij Deloitte: "Nu al is een ontwikkeling zichtbaar waarin de accountant op het gebied van risicobeheersing een sterkere signaalfunctie krijgt richting het bestuur van een onderneming, de raad van commissarissen en de interne auditcommissies."

Deloitte constateert dat de behoefte aan zekerheid over risico's de komende jaren verder toeneemt. Ondernemingen moeten de grootste risico's gaan toelichten en de potentiele impact hiervan op de onderneming duiden. Ook is het belangrijk om te weten hoe organisaties voorbereid zijn op deze mogelijke risico's.

Geïntegreerde verslaglegging

De financiële waarde van een onderneming wordt in de toekomst minder relevant. Peter Bommel, bestuurslid en verantwoordelijk voor de Audit praktijk bij Deloitte: "Het gaat straks om het totaalplaatje, de 'integrated value' van een onderneming. Dus naast de cijfers bepalen zaken zoals duurzaamheid, governance, renumeratie en HR de waarde van een onderneming in de maatschappij."

Bedrijven rapporteren hierover in hun integrated report, dat in 2020 volgens Deloitte op grote schaal wordt toegepast. Hiervoor worden de komende jaren frameworks en verslagleggingsstandaarden opgetuigd. Daarnaast zal de roep om zekerheid over deze aspecten toenemen. De accountant gaat hier invulling aan geven.

Data analyse en benchmarking

In de toekomst verwacht Deloitte dat proces- en datamining ondernemingen gaat helpen in hun verantwoordingsproces. De technische mogelijkheden zijn dan ongekend. Bedrijven kunnen real-time rapporteren over alle relevante data richting hun stakeholders.

Volgens Bommel zal het werk van de accountant sterk veranderen als gevolg van de verregaande automatisering. "De accountant zal zekerheid blijven geven maar daarbij steeds meer gebruik maken van kwalitatieve analyses en benchmarks op basis van data analytics."

Toekomst van Toezicht

Deloitte publiceert het magazine Fact Special getiteld Toekomst van Toezicht. Hierin staan een aantal interviews met raden van commissarissen en voorzitters auditcommissie. Zij delen hun visie op de toekomst van de accountancy en het actuele hervormingsdebat. Vanochtend heeft Barbara Majoor de visie van Deloitte toegelicht op BNR radio.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.