Nieuws

Countus zoekt hulp vakbond bij reorganisatie

Countus bereidt voor op reorganisatie. Ook onder accountants kunnen de komende jaren gedwongen ontslagen vallen. In aanloop daar naartoe werkte het kantoor nauw samen met de vakbond. Algemeen directeur Kees Meijer legt uit welk belang Countus hecht aan het sociaal akkoord.

Wat is de concrete aanleiding voor het sociaal plan?

"De aanleiding is tweeledig. Enerzijds is er een bedrijfseconomische reden, anderzijds zijn wij ook bezig met een herstructurering van de organisatie. Wat betreft de bedrijfseconomische reden hebben wij te maken met een kwantitatieve overbezetting als gevolg van een teruglopende markt, als ook door doorgevoerde efficiencymaatregelen."

"Evenals het bedrijfsleven heeft de accountancy- en adviesbranche te maken met een nieuwe realiteit waarop wij in dienen te spelen. Op basis hiervan hebben wij gekozen voor een ander aansturingmodel en dit heeft tot consequentie dat er goed gekeken wordt of de juiste man/vrouw op de juiste plaats zit. Niet alleen in klant- en ondernemingsbelang, maar ook in belang van de betrokken medewerker."

Is bekend hoe veel mensen er uit gaan bij Countus?

"Dat is nog niet bekend."

Is bekend wanneer de ontslagen zullen plaatsvinden?

"De looptijd van het sociaal plan bedraagt twee jaar. Daar waar het direct bedrijfseconomische redenen betreft, zullen wij voor medio 2013 kenbaar maken waar eventuele ontslagen plaatsvinden. Daar waar wij bezig zijn met de herstructurering van de organisatie, zal gedurende de looptijd van het sociaal plan bezien worden of er nog personele consequenties aan verbonden zijn."

Gaat het om gedwongen ontslagen?

"Ja. Dit is voor ons ook de reden om met de vakbonden een nette regeling te treffen voor diegenen die geconfronteerd worden met een gedwongen ontslag."

Worden ook de functies van accountants, adviseurs en belastingconsulenten getroffen?

"Wij kijken organisatiebreed en daarmee kunnen alle functies getroffen worden."

Nog niet zo lang geleden deed de vakbond haar beklag over de manier van inkrimpen bij accountantskantoren? Is dat de aanleiding dat Countus nu netjes volgens het boekje werkt?

"Ik heb eerdere reorganisaties uitgevoerd en daarmee ervaring met het opstellen van een sociaal plan en onderhandelen met de vakbond. Ervaring heeft geleerd dat er met de vakbond realistische afspraken gemaakt kunnen worden."

"Tevens hebben wij als organisatie altijd gesteld dat wij een organisatie met een menselijk gezicht willen zijn en hebben ingezet op een duurzaam personeelsbeleid. Dat geldt dan niet alleen in goede tijden, maar juist ook in mindere tijden."

Heeft Countus al eerder een sociaal plan uitgevoerd, of afgesproken?

"Nee, niet formeel met de vakbond."

Hoe reageert het personeel?

"Ten dele met begrip gezien waar wij naar toe willen als organisatie en anderzijds ook met de nodige vraagtekens. Dit is ook volstrekt logisch en begrijpelijk omdat er maatregelen genomen dienen te worden die niet voor iedereen even goed uit zullen pakken."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.