Nieuws

'Grote rol PwC in fiscale constructies Luxemburg'

PwC speelt een centrale rol in de uitgelekte documenten over Luxemburgse belastingconstructies, die door het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) en een team van meer dan tachtig journalisten zijn doorgelicht.

Het FD schrijft dat een eerste, zes maanden durend onderzoek van de documenten heeft uitgewezen dat de structuren die multinationals in Luxemburg optuigen "legaal lijken te zijn". Het onderzoek wordt onder meer begeleid door Stephen Shay van de Harvard Law School. Het betreft 28 duizend pagina's met gegevens uit de periode 2008 tot 2010.

Het ANP meldt dat onder meer IKEA, Pepsi, Heinz, Deutsche Bank en FedEx "geheime belastingdeals" sloten met de Luxemburgse belastingdienst, net als ongeveer 330 andere bedrijven. In totaal komen volgens het FD meer dan duizend bedrijven aan bod in de documenten en gaat het vooral om structuren rond leningen en rentebetalingen binnen de concerns zelf.

"In de uitgelekte documenten speelt financieel adviseur PwC een grote rol", aldus het FD, dat daaruit afleidt dat het aantal bedrijven dat gebruik maakt van de Luxemburgse mogelijkheden "vrijwel zeker nog vele malen groter is" aangezien PwC niet de enige internationaal actieve adviseur is.

De Europese Commissie doet momenteel onderzoek naar de mogelijkheden voor tax planning in Luxemburg, Nederland en Ierland. Afspraken met multinationals met voordelen die niet aan mkb-bedrijven kunnen worden toegekend, zouden kunnen worden uitgelegd als ongeoorloofde staatssteun. In het geval van Luxemburg gaat het concreet om afspraken met Amazon en Fiat Finance. Luxemburg zou niet alle informatie willen geven over de afspraken, aldus het FD.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.