Nieuws

Amsterdam: 'Vermiste 55 miljoen voorgoed foetsie'

De 55 miljoen euro die Amsterdam kwijt is, lijken voorgoed verloren te zijn. De wethouder houdt vol dat het geld ergens is. "We kunnen het alleen niet vinden."

Deze week lekte een interne notitie van het college uit waarin staat dat de vermiste 55 miljoen euro niet meer zullen worden gevonden. De gemeente stelt hierin dat de zoektocht beter kan worden gestaakt.

Inmiddels staat het college echter op het standpunt dat er nog wel degelijk verder wordt gespeurd naar het zoekgeraakte geld. 'Het geld is niet weg, we kunnen het alleen niet vinden', aldus wethouder financiën Udo Kock in een debat met de gemeenteraad.

De speurtocht wordt vervolgd in het nieuwe jaar. De boeken moeten weldra worden gesloten om de jaarrekening 2015 te kunnen opmaken. Voor dit jaar moet het verlies dan maar worden genomen. Dat leidt tot een begrotingstekort van 8,7 miljoen euro, aldus een brief van het college aan de raad.

Wethouder Kock meldde de vermissing van 55 miljoen euro dinsdag aan de gemeenteraad. De vermissing kwam aan het licht toen de 44 administraties van stadsdelen en resultaatverantwoordelijke eenheden werden overgeheveld naar die van de centrale stad. Hiermee was een bedrag van 1,3 miljard euro gemoeid. Ondanks intensief speurwerk heeft de gemeente geen idee waar het vermiste geld is gebleven.

In een debat met de raad gaf de wethouder toe dat de gemeente de zoektocht naar de verdwenen miljoenen eerder had moeten staken. "Ik kan me voorstellen dat dit ongelukkig overkomt. De reden: we zijn heel lang doorgegaan met zoeken. Als we eerder gestopt waren, had er misschien een hoger bedrag uitgekomen. De ambitie was om alles af te ronden dit jaar, dat is niet gelukt. Terugkijkend had ik eerder moeten stoppen met zoeken."

Raadsleden zijn ontstemd dat de wethouder pas aan het eind van het jaar met de tegenvaller op de proppen komt. Ook vinden ze het onhandig dat het centraliseren van deeladministraties samenvalt met een omvangrijke reorganisatie. Sommigen rekenen er niet op dat het nog wordt gevonden. 

Zo denkt fractieleider Marjolien Moorman van de PvdA dat de zoekgeraakte miljoenen zijn opgemaakt door de stadsdelen en de rve's (resultaatverantwoordelijke eenheden). "De budgetbrieven waren heel lang onduidelijk. Ik kan me voorstellen dat er ten onrechte is gedacht dat bepaalde budgetten konden worden uitgegeven. Van fraude ga ik niet uit."

Ze denkt echter wel dat de eigen accountants in staat moeten zijn om het geld op te sporen. Dat er inmiddels deskundigen van KPMG zijn ingeschakeld door de gemeente, verbaast haar dan ook. "We weten dat de gemeente voor 850.000 euro een aantal KPMG-consultants heeft ingeschakeld voor het opstellen van de jaarrekening. We willen weten waarom het hen niet lukt om het vermiste geld te traceren. Kunnen we dat niet beter met eigen mensen doen? Die weten hoe onze organisatie in elkaar steekt."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.