Nieuws

PwC Nederland betaalt helft totale PwC-schikking Madoffzaak

PwC Nederland betaalt de helft van de totale schikking van 55 miljoen dollar door PwC in de Madoffzaak in de VS. De andere 27,5 miljoen wordt betaald door PwC Canada en koepelorganisatie PwC International.

Dat meldt dagblad De Telegraaf. Eerder deze maand werd de omvang van de totale schikking al bekend. De rechter moet de overeenkomst formeel nog wel goedkeuren.

PwC blijft wel ontkennen schuldig te zijn. De organisatie zegt volgens de regels te hebben gehandeld en heeft de schikking naar eigen zeggen slechts getroffen om een punt te zetten aan de tijdrovende en kostbare juridische procedure die nu al zeven jaar loopt.
Een woordvoerder van PwC Nederland zegt in De Telegraaf met deze schikking de “excessieve risico’s” van een juridische procedure in de VS af te kopen en wijst op “de onvoorspelbaarheid en grilligheid van een juryprocedure” in de VS.

De beleggers verwijten PwC nalatigheid in het controleren van de boeken van de tot de Fairfield Greenwich Group behorende fondsen Fairfield Sentry, Fairfield Sigma, Fairfield Lambda en Greenwich Sentry van 2002 tot en met 2007. De Fairfield Greenwich Group was als ‘feeder fund’ de grootste investeerder in het ‘Ponzi scheme’ (piramidespel) van Bernard Madoff, die daarvoor een gevangenisstraf van 150 jaar uitzit. De zaak kwam in 2008 naar buiten. De Greenfield-beleggers claimen in totaal 7 miljard dollar schade te hebben geleden.

PwC Nederland is hiermee nog niet van alle claims af. Beleggersorganisatie Deminor werkt namens een groep beleggers verenigd in de stichting Fairfield Foundation Compensation aan een miljoenenclaim tegen PwC Nederland. Volgens Deminor heeft PwC niet gecontroleerd of het via de Fairfieldfondsen in ‘Madoff’ geïnvesteerde geld wel daadwerkelijk was belegd in de aandelen en obligaties die in de boeken stonden en of de waarde wel correct was.

Eerder deze maand oordeelde het Amsterdamse Gerechtshof dat PwC Nederland in het kader van deze zaak de controledossiers moet openen zodat de gedupeerden zelf kunnen zien hoe de accountants hun werk hebben gedaan.

Daarnaast loopt in Nederland nog een procedure tegen PwC die is ingesteld door curator Krys van de Fairfieldfondsen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.