Nieuws

PwC: DSM transparantse bedrijf

DSM geeft het helderste en duidelijkste inzicht in zijn fiscale beleid en belastingafdrachten.

Dat blijkt uit de vandaag gepubliceerde Tax Transparency Benchmark van PwC en de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO). "Van de 68 onderzochte bedrijven geeft DSM volgens de onafhankelijke vakjury het meest helder en duidelijk inzicht in zijn fiscale beleid en belastingafdrachten", aldus PwC.

Volgens Marc Diepstraten, voorzitter van de belastingpraktijk van PwC, is er onder beursgenoteerde ondernemingen een enorme groei zichtbaar in bewustwording van het belang van fiscale transparantie. "Ruim driekwart van de onderzochte bedrijven communiceert nu over hun fiscale strategie. In 2013 was dit slechts 16 procent. Dat dit in slechts twee jaar tijd met meer 50 procent is toegenomen, wijst er onmiskenbaar op dat het belang van een transparante fiscale strategie ook tot in de boardroom is doorgedrongen."

Het onderzoek kijkt ook naar de wijze waarop de bedrijven de risico's op fiscaal handelen in kaart brengen, en hoe ze over de tax governance rapporteren. Diepstraten: "Het rapport geeft goed inzicht in de ontwikkelingen rondom fiscale governance en transparantie. Ondernemingen nemen wel degelijk notie van het publieke en politieke debat over fiscaliteit. Wij denken dat internationale ontwikkelingen rondom tax governance en transparantie nog niet voorbij zijn. De publieke en politieke interesse in fiscaal beleid van ondernemingen zal nog toenemen."

De toptien van de 2de editie van de Tax Transparency Benchmark:

  1. DSM
  2. Unilever
  3. Shell
  4. Randstad
  5. Aegon
  6. ING
  7. KPN
  8. Nationale-Nederlanden
  9. Rabobank
  10. Vastned

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.