Nieuws

'Accountantsdienst Amsterdam moet ook buurgemeenten kunnen controleren'

ACAM, de accountantsdienst van Amsterdam, zou ook de accountantscontrole moeten kunnen uitvoeren bij gemeenten in de regio die zonder accountant zijn komen te zitten. Daarvoor pleit de raadsfractie van D66 in de hoofdstad.

De partij reageert daarmee op een onderzoek van het Financieele Dagblad waaruit bleek dat kleine en middelgrote gemeenten vrezen dat zij geen accountant meer kunnen krijgen omdat de grote accountantskantoren zich terugtrekken uit deze markt, onder andere vanwege de schaarse capaciteit.

"Als wij als Amsterdam een helpende hand kunnen bieden, moeten wij onze verantwoordelijkheid nemen", zegt D66-raadslid Paul Guldemond tegenover het FD. Guldemond heeft nog geen signalen ontvangen van gemeenten in de omgeving die moeilijk aan een accountant kunnen komen, maar sluit niet uit dat kleinere gemeenten in de regio in de problemen komen.

Minister Ronald Plasterk schreef maandag in een brief aan de Tweede Kamer dat het oprichten van eigen accountantsdiensten door gemeenten een van de oplossingen zou kunnen zijn voor de problemen op de gemeentelijke controlemarkt. Maar dan zouden gemeenten accountants moeten werven in een toch al krappe arbeidsmarkt, zo tekende de minister daarbij meteen aan.

Guldemond erkent dat ook de ACAM accountants moet gaan werven als de dienst buiten Amsterdam aan de slag gaat. "Onze accountant verwacht dat met de huidige capaciteit de ACAM vanaf boekjaar 2017 maximaal drie kleinere gemeenten extra kan controleren. Maar het klopt dat wij in dezelfde krappe vijver vissen als de grote kantoren."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.