Nieuws

Dijsselbloem: geen 'verantwoordingscircus' door decentralisaties sociaal domein

Door de decentralisaties in het sociaal domein is de verantwoording door gemeenten complexer geworden. Maar van een verantwoordingscircus is volgens minister Dijsselbloem van Financiën geen sprake.

Dat schrijft Dijsselbloem mede namens de ministers van Infrastructuur en Milieu en Binnenlandse Zaken, in antwoord op Kamervragen van Arnold Merkies en Eric Smaling van de Socialistische Partij. Die stelden vragen naar aanleiding van de berichtgeving in het Financieele Dagblad over een mogelijk tekort aan accountants die gemeentelijke jaarrekeningen controleren.

Dijsselbloem verwijst in zijn antwoord naar de brief die minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken onlangs naar de Tweede Kamer stuurde. Plasterk gaf daarin aan dat het bij de gemeentelijke controle om een vrije markt gaat, en dat tot nu toe fricties in vrijwel alle gevallen door de markt zijn opgevangen. Het kabinet zet daarom primair in op het verlagen van de drempels voor toetreders op de gemeentelijke controlemarkt en het wegnemen van knelpunten bij aanbestedingsprocedures.

Op de vraag van de Kamerleden of de minister vindt dat de tijdsinvestering om bij gemeenten te komen tot een goedkeurende verklaring nog in verhouding staat tot de vergoeding, antwoordt Dijsselbloem dat de accountantsmarkt een vrije markt is. Gemeenten en accountants zijn zelf verantwoordelijk voor het contracteren van accountancydiensten tegen marktconforme condities.

Beroepsorganisatie NBA en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) zijn volgens Dijsselbloem in goed overleg over de veranderingen in de financiële verantwoording.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.