Overleg Kamer en MCA: nog een jaar respijt voor accountants
In het komende jaar moet de verbetering van de controlekwaliteit van accountantsorganisaties echt zichtbaar worden. Dat is één van de uitkomsten van overleg tussen de Monitoring Commissie Accountancy (MCA) en de vaste Kamercommissie Financiën van de Tweede Kamer op 10 oktober.
MCA-voorzitter Ada van der Veer presenteerde aan de Kamercommissie de inhoud van het tweede MCA-rapport Doorpakken!, dat eind mei uitkwam. Daarbij gaf zij aan dat kantoren flinke vorderingen hebben gemaakt en dat kwaliteit nu meer centraal staat. Positief is ook dat young profs steeds vaker bij thema’s betrokken worden. Tegelijk zijn de effecten van genomen maatregelen nog onvoldoende aantoonbaar en wordt het veranderproces volgens de MCA onderschat. Ook is meer visie en daadkracht nodig bij het aanpakken van de eerder benoemde wicked problems en moeten werkdruk, tijdsdruk en budgetdruk hoger op de agenda.
De brief die de NBA namens de sector voorafgaand aan het gesprek aan de Kamer heeft gestuurd is volgens de MCA een voorbeeld van verbetering van de toonzetting in de sector. De MCA herhaalde tegenover de Kamercommissie dat zij op dit moment geen nieuwe wetgeving voorstaat. De sector moet zelf nadenken over het wegnemen van prikkels en bijbehorende maatregelen en heeft daarbij volgens de MCA "geen inspanningsverplichting , maar een resultaatverplichting".
Prestatie-indicatoren
Een deel van de Kamerleden is bezorgd over de snelheid van de veranderingen in de sector en wil daarom wel nadenken over aanvullende wetgeving als stok achter de deur. De Kamercommissie gaf ook aan dat zij harde prestatie-indicatoren mist waar de sector op afgerekend kan worden. Daarnaast vindt de Kamer het jammer dat de MCA zelf geen oplossingen aandraagt voor de wicked problems. Volgens de MCA ligt de verantwoordelijkheid daarvoor echter bij de kantoren.
Volgens Roald van der Linde (VVD) worden kantoren steeds kritischer op de acceptatie van klanten. Dat levert soms problemen op, zoals eerder bij gemeenten en recent nog bij een beursfonds dat geen accountant kan vinden. "Is er een vangnetbepaling voor verweesde organisaties? Moeten wij iets regelen?"
Van der Veer (MCA) noemde een en ander "een zorgelijke ontwikkeling", die wordt gedreven door capaciteitsproblemen en hogere kwaliteitseisen. "Klanten moeten hun zaken op orde hebben, maar men neemt ook afscheid van corporaties en zorginstellingen omdat het verlieslatende of risicovolle audits zijn. Dat strookt niet met het publiek belang", aldus Van der Veer. "Iedereen met een wettelijke controleplicht heeft wat ons betreft recht op een accountant."
De Kamercommissie vroeg zich af of kleine niet-oob’s wel aan de hogere eisen kunnen voldoen. Daarop stelde MCA-lid Carin Gorter dat je niet moet tornen aan de kwaliteitseisen voor een wettelijke controle.
Audit only
Op een vraag van Henk Nijboer (PvdA) of de fundamentele problemen nu door de sector worden onderkend, gaf de MCA aan zeker vooruitgang te zien. "Men spant zich in, maar met name de structuurmodellen komen erg dichtbij voor partners en bestuurders. Of ze dat nu echt gaan aanpakken weten we niet. Er is vooruitgang, maar het gaat niet ver genoeg. Daar hebben ze nog een jaar voor."
Met name de SP toonde zich opnieuw voorstander van een audit-only model. MCA-lid Marcel Pheijffer gaf aan dat een "makkelijke politieke oplossing" te vinden. "Ik zou graag zien dat kantoren hun kwaliteiten binnen advies en tax juist beter inzetten in hun controle. Practice what you preach. Er zijn meer keuzes dan audit only."
MCA-voorzitter Van der Veer benadrukte aan het slot opnieuw dat de commissie erop vertrouwt dat de sector passende actie onderneemt, zodat nieuwe wetgeving niet nodig zal blijken. "Wij hebben er vertrouwen in dat volgend jaar een onomkeerbaar proces in gang is gezet en dat vervolgens binnen afzienbare tijd het einddoel bereikt wordt."
Waarschijnlijk wordt op korte termijn een Algemeen Overleg met de minister gepland, waarin de Kamer verder zal spreken over de accountancy. De MCA presenteert in het najaar van 2019 haar derde en laatste rapport over de voortgang van de verbetermaatregelen. Komend voorjaar verschijnt ook een nieuw onderzoek van toezichthouder AFM, over de controlekwaliteit bij oob-accountantsorganisaties.
Gerelateerd
Waar maak jij je druk om?
Waarom spreken zo weinigen binnen het accountantsberoep zich uit, vraagt Pieter de Kok zich af. Het beroep zou gebaat zijn bij meer tegengeluid, boosheid en compassie.
Verbeterplan accountantssector is tien jaar oud
Precies tien jaar geleden, op 25 september 2014, bood de accountantssector aan de politiek het verbeterplan 'In het publiek belang' aan. Dat plan moest zorgen voor...
Team beroepsprofiel start gesprekken met stakeholders
Het kernteam van de NBA dat een nieuw beroepsprofiel zal opstellen, heeft uitnodigingen aan de beroepsgroep en stakeholders gestuurd. Betrokkenen kunnen hun wensen...
Pheijffer: Nieuwe minister moet letten op private equity bij accountants
De nieuwe minister van Financiën is via een introductiedossier door zijn ambtenaren bijgepraat over relevante onderwerpen. Maar de aandacht daarin voor het accountantsdossier...
Nieuwe minister van Financiën bijgepraat over accountantsdossier
Met behulp van een zogenoemd 'introductiedossier' kan de nieuwe minister van financiën, Eelco Heinen (VVD), zich inlezen in de actuele thema’s op zijn departement....