Nieuws

Meest gelezen 2018

Wat hield accountants dit jaar beroepsmatig vooral bezig? Als we dat afmeten aan de twintig meest gelezen berichten op de site in 2018 springen daar twee zaken uit: vaktechniek in de mkb-sfeer en de zorgen om de werkdruk in de openbare praktijk.

Vaktechnisch blijkt vooral de waardering van deelnemingen accountants hoofdbrekens te bezorgen. Drie artikelen uit de top 20 gaan daarover, waarvan twee uit respectievelijk 2015 en 2013.

Ook opvallend: er staan slechts zes nieuwsberichten en twee opinies in de top 20, en maar liefst twaalf vaktechnische artikelen. U weet de site dus blijkbaar prima te vinden als u met een vaktechnische vraag zit. En de top 3 wordt bezet door artikelen uit voorgaande jaren.

1

Het meest gelezen bericht op de site is ook meteen een vaktechnisch artikel, uit februari 2017. In het artikel 'Let op gewijzigde termijnen jaarverslaggeving' belicht John Weerdenburg de gevolgen van de wijzigingen in het Burgerlijk Wetboek en de Flex-regelgeving voor de planning van de werkzaamheden van de accountant.

2

Ook op plaats 2 staat een artikel uit 2017 én van de hand van John Weerdenburg, die dit jaar met vijf (!) bijdragen in de lijst staat: 'Verwerking pensioenvoorzieningen in jaarrekening na uitfasering PEB'.

3

Op de derde plaats vinden we een nog ouder artikel, uit augustus 2016: 'De 403-verklaring; als je het doet, doe het dan goed!', door advocaat Joop Werner, uit de goed gelezen serie columns ondernemingsrecht.

4, 5 en 6

Op de plaatsen 4, 5 en 6 staan berichten over de krapte op de arbeidsmarkt en de hoge werkdruk die jonge accountants ervaren, een onderwerp dat dit jaar weer volop in de belangstelling kwam te staan na een gezamenlijk onderzoek van Nyenrode Business Universiteit en NBA Young Profs. Dat leidde onder andere tot gesprekken van de Young Profs met bestuurders van grote kantoren.

7

Het eerste artikel over de waardering van deelnemingen vinden we op plaats 7, een aflevering uit de serie 'Van de helpdesk' uit 2015.

8

De meest gelezen opinie dit jaar is 'Samenstellen = controleren' van Marianne van der Zijde, die leidde tot een uitgebreide discussie, een reactie van Charles Kock en een vervolg-opinie van Marianne van der Zijde.

9

Dat accountants ook geïnteresseerd zijn in arbeidsrecht blijkt wel uit de populariteit van de columns over dit onderwerp. Op plaats 9: 'Overwerk werkt anders per 1 januari 2018' door advocaat Michel T Schroots.

10

De top 10 wordt gecompleteerd door een artikel van vier jaar geleden over de verwerking van latente belastingvorderingen in de jaarrekening, wederom uit de serie 'Van de helpdesk'.

Op de plaatsen 11 tot en met 20 staan:

11

John Weerdenburg - Waardering van negatieve deelneming

12

John Weerdenburg - Hoe verwerkt u de door een holding gefinancierde negatieve deelneming?

13

John Weerdenburg - Een principle-based APK voor slechts € 20.000

14

Anja Zandee-Dingemanse - Bed and breakfast in de eigen woning: pikt de fiscus een graantje mee?

15

Belastingplan 2019

16

Schikking ING verzwakt positie EY als verdachte (FD)

17

Beloningsonderzoek: hogere beloning voor partners en assistenten

18

Anja Zandee-Dingemanse - Lenen van de bv: wel of niet doen?

19

Jan Wietsma en Marcel van Heeswijk - Blockchain: een introductie

20

'Accountantskantoren zoeken meer dan duizend mensen'

De redactie wenst u een voorspoedig 2019!

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.