Nieuws

Zuid-Afrikaanse accountantskantoren boos over audit only-voorstel

BDO en Deloitte zijn boos op de Zuid-Afrikaanse toezichthouder vanwege een voorstel om accountancytakken strikt te scheiden van de adviestakken bij accountants- en adviesorganisaties.

Deloitte heeft geen goed woord over voor de voorstellen van de Independent Regulatory Board for Auditors (IRBA). "Deloitte gelooft er sterk in dat het opzetten van 'audit only'-kantoren nadelig is voor de markt. Het multidisciplinaire model biedt de investering, diepte en reikwijdte van de vaardigheden die nodig zijn om audits van hoge kwaliteit in het publieke belang af te leveren", aldus Lwazi Bam, chief executive van Deloitte Africa. Volgens Bam heeft het opzetten van audit only-kantoren geen enkel positief effect op auditkwaliteit en onafhankelijkheid.

Ook BDO Zuid-Afrika is tegen de voorstellen van de IRBA en is van mening dat de toezichthouder "beter inzicht nodig heeft in de reden dat audits falen, waaronder druk op de tarieven, een steeds complexere omgeving en steeds kortere deadlines".

De voorstellen van de IRBA volgen op een reeks schandalen in Zuid-Afrika, bij onder meer Steinhoff, VBS Mutual Bank, en een schandaal rondom de Gupta-familie. Deloitte is betrokken bij het Steinhoff-schandaal, KPMG bij de andere twee genoemde schandalen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.