Nieuws

Weer onrust in Dronten over accountant

Voor de derde keer in drie jaar is er gedoe in Dronten over de controle van de jaarrekening. Afgelopen zomer was de raad boos dat de accountant de controle niet op tijd af had.

Henk Vlaming

In Dronten is de rust rond de controleverklaring van de accountant inmiddels weergekeerd. "De controle is uitgevoerd, we hebben de stukken tijdig kunnen aanleveren bij de provincie en het rijk", zo reageert raadslid Foeke Bongers, voorzitter van de auditcommissie van de raad. "De controle is voor de deadline voltooid." 

Begin juli waren de reacties nog heel anders in de gemeenteraad. Toen waren tal van raadsleden verbolgen over het feit dat EY de jaarrekening niet afgerond had voor de raadsvergadering waarin die vastgesteld had moeten worden. "Bijzonder vervelend", zo werd Bongers geciteerd door de lokale krant. 

De VVD constateerde dat ambtenaren en college hard hadden gewerkt om de deadlines te halen. "Wij constateren dat de accountant dat niet heeft gedaan", aldus een VVD-raadslid. De wethouder zei dat hij er ook niet blij mee was. 

Premies

Al jaren zorgt de controle van de jaarrekening voor onrust in Dronten. In 2015 stelde PwC de gemeente schadeloos omdat de controlerend accountant over het hoofd had gezien dat de Dronten geen premies had afgedragen voor Wia en Wao. De gemeente moest daarna voor een miljoen euro aan achterstallige premies ophoesten. Dronten verhaalde de schade op PwC. 

Vorig jaar had EY de controle evenmin op tijd af en moest de raad de jaarstukken goedkeuren zonder controleverklaring. "Maar daar kon de accountant niets aan doen", zegt Bongers. "“Dat kwam doordat onder andere de SVB niet tijdig de stukken over het sociaal domein aanleverde. Alle gemeenten hadden daar toen last van." 

Volgens Ferdinand Zomerman (CDA), lid van de auditcommissie van de gemeente Dronten die begin deze eeuw een opleiding voor AA doorliep, kwam de vertraging dit keer door de reviews die EY intern wilde doen op de controle. "De controle van de jaarrekening was op tijd klaar."

Kramp

"Maar net als andere gemeenten hebben wij er last van dat accountants door recente gebeurtenissen in de kramp zijn geschoten. Accountantskantoren willen zo veel mogelijk risico's uitsluiten, daarom vinden er nog enkele interne reviews plaats op de accountantscontrole waarbij soms aanvullende werkzaamheden uitgevoerd moeten worden. Dat leidt al snel tot een maand vertraging."

Voor het komend boekjaar zoekt Dronten een nieuwe controlerende accountant. Of die wederom van de big four zal komen, is nog onbekend. "Diverse kantoren hebben belangstelling getoond, maar eind van de maand moet blijken of zij ook hebben ingeschreven op de aanbesteding", zegt Zomerman.

"Het is nog geen uitgemaakte zaak dat kleinere kantoren hier ook in de polder de controle willen doen. Er zijn gemeenten die grote moeite hebben om een kantoor te vinden dat de controle wil doen. Of het straks een kantoor wordt van de big four of een kleiner kantoor, dat maakt me niets uit. Als we maar een controlerend accountant krijgen die de controle wil uitvoeren."

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.